8. alkalommal báloztak a katonák Székesfehérváron

2007-02-05

8. alkalommal báloztak a katonák Székesfehérváron

2007. február 3.

A Szent István Művelődési Ház adott otthont hagyományosan Székesfehérváron a nagy érdeklődésre számot tartó VIII. Fehérvári Honvéd Bálnak, amelyet a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) városi szervezete rendezett.

A vendégeket a Székesfehérvári Helyőrség Zenekarának hangulatos produkciója fogadta Karnizs Csaba százados vezényletével. A mulatság kezdetén nyitótánc keretében az Alba Regia Táncegyüttes junior- tagozatának ifjú táncosai „járták el” a polonéz mazurkát.

Az est házigazdája, Görög István ezredes, a HTBK titkára, és Igaz Krisztina, a baráti kör kulturális munkacsoportjának vezetője mondtak köszöntőt. Üdvözölték a vendégek között helyet foglaló Szeredi Pétert, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnökét, Balsay Istvánt, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnökét, Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, Herczog Editet, Európa Uniós képviselőt és Antonino Inturri ezredest, az Olasz Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának magyarországi összekötő tisztjét.

Ezt követően Tömböl László altábornagy, a Székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, nagy örömöt jelent számára, hogy személyesen is bemutatkozhat a Honvéd bál résztvevőinek.

– Mivel ebben a városban alakult meg a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, amely a Magyar Honvédség csapatait hivatott vezetni, ezért a katonák számára, Budapest után ez a „főváros”. Ismerem a város gazdag katonai hagyományait, magam is arra törekszem, hogy személyesen is ápoljam és tovább építsem azokat – fogalmazott az altábornagy.

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, a HTBK városi szervezetének elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy a baráti kör, amikor első alkalommal a bál megrendezése mellett döntött, az a cél vezérelte, hogy tovább vigyék a régi honvédbálok hagyományát. S hol lehetett volna alkalmasabb helyszínt találni hozzá, mint a jelentős katonai hagyományokkal rendelkező Székesfehérváron?

– Ezek a bálok arra is nagyon jók, hogy tovább erősödjenek a katonaság és a civil társadalom közötti baráti, emberi kapcsolatok. Büszkék lehetünk fejlődő gazdaságunkra, de büszkék vagyunk a katonai múltunkra is -hangsúlyozta a polgármester, majd ígéretet tett arra, hogy mindent meg tesz annak érdekében, hogy az altábornagy és az Összhaderőnemi Parancsnokságon szolgálatot teljesítő katonák mindannyian otthonuknak érezhessék a várost.

A bálozók a Fővárosi Operettszínház művészeinek hangulatos műsorában gyönyörködhettek. Az előadók az „Álom, álom, édes álom” című színvonalas műsorukban operett részleteket szólaltattak meg a Honvéd Együttes Népi Zenekara kíséretében.

Bőséges és valóban laktató, többfogásos báli vacsora várt a közönségre, akik az étkezés ideje alatt „békebeli” szalonzenét hallgathattak Esze Jenő zongora- és Tornóczky Ferenc gitárművész előadásában.

Nem igazi a bál táncos mulatság nélkül. Ez a székesfehérvári Honvéd bálon sem történt másként. Tíz óra után már a zenéé és a táncparketté volt a terep, a jó hangulatról, és a megfelelő talpalávalóról a Hangulat Trió zenészei gondoskodtak.

– Szücs Gábor –