Évzáró baráti találkozó

2007-01-19

Évzáró baráti találkozó

A HTBK év végi baráti összejövetelén Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere, a szervezet elnöke értékelte az egyesület éves tevékenységét. Beszédében felidézte, hogy először 12 esztendővel ezelőtt találkozott az akkor megalakult egyesülettel és elnökével, az azóta elhunyt dr. Gyuricza Béla tábornokkal. A baráti kör az eltelt évek során folyamatosan fejlődött, tagságában gyarapodott, amely jelenleg eléri a 200 főt, költségvetése pedig a 15 millió forintot. Anyagi bázisát részben önkormányzati, részben pályázati forrásokból teremtették elő, de jelentős a szponzoroktól származó támogatása is.

– Ebben az évben komoly beruházás történt a Pákozdi Múzeum bővítésében, így nagyobb lehetőség adódik az 1848-49 forradalom és szabadságharc hősi eseményeinek bemutatására, és a katonai emlékhely további kialakítására, fejlesztésére – fogalmazott a polgármester.

A katonai hagyományok további ápolásának érdekében célként jelölte meg a fiatalok bevonását a szervezet életébe.

Az elnök a beszámolójában köszöntötte a nyugállományba vonult Magyar Honvédség Szárazföldi Erők parancsnokát, Dr. Győrössy Ferenc tábornokot, aki 10 éven át hathatós segítséget nyújtott az egyesület munkájához.

Záró szavaiban a polgármester szólt arról, hogy 2007. év elejétől Székesfehérvár ad otthont a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Központ Parancsnokságának. A következő időszak feladatai közé tartozik a magyar honvédség munkájának további társadalmi támogatása, és – hűen a történelmi hagyományokhoz – Székesfehérvár katonaváros jellegének további erősítése.

Az ünnepség végén díjakat, elismeréseket adtak át, majd a rendezvény egy vidám eseménnyel zárult, amikor a Pathália Gyermekszínkör ifjú művészei szórakoztatták a vendégeket. A fiatalok „interaktív” előadásukban a „ Madame La Fontaine ” című darabot mutatták be.

– Szücs Gábor –