ÖSSZEFOGLALÓ A IX. IFJÚSÁGI HONVÉDELMI TÁBORRÓL

2021. június 17-27. – Velence és Pákozd

SZERVEZŐK:
Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete
Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely

FŐTÁMOGATÓ:

Honvédelmi Sportszövetség

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete kilencedik alkalommal rendezte meg a nyári vakáció időszaka kiemelkedő hadtörténelmi, honvédelmi gyermekrendezvényét, az Ifjúsági Honvédelmi Tábort. Ebben az évben is – a szervezésben és a programok biztosításában – a Katonai Emlékpark Pákozd –Nemzeti Emlékhely volt az együttműködő, valamint a főtámogató a Honvédelmi Sportszövetség volt.

A tábor fő célja ebben az évben is a korábbiakkal megegyező volt, vagyis a nyári vakáció időszakában olyan programot biztosítani, amelyek segítik a hadtörténelem és honvédelem iránti érdeklődés felkeltését, erősítését, a kapcsolódó ismeretek bővítését. Célként fogalmazódott meg az egészséges és sportos életmód népszerűsítése, az egyéni képességek erősítése, valamint a katonai jellegű sportágak bemutatása, s mindezt élményekkel teli, hasznos és izgalmas programelemek sora egészítse ki.

2021. június 17-én, a tábor ünnepélyes megnyitóján, Dr. Karsai Béla úr, a HTBK Székesfehérvári Szervezete elnöke köszöntötte a résztvevőket, s hangsúlyozta, hogy a hazafias és honvédelmi nevelésben nincs szünet, azt az év minden szakában végezni kell, s ezt a cél szolgálja ez a tábor is, mely természetesen a résztvevő lányoknak és fiúknak sok érdekes és izgalmas programot biztosít, Mindezek mellett a tábor lehetőséget teremt a barátságok kiépítésére és megerősítésére, a vidámságra és a játékra, de ezzel együtt lehetővé teszi az egyéni fejlődést, az ismeretek bővítését és
hogy valamennyi táborlakó egy jó közösség értékes tagja lehessen.

A tábor általános napirendje is igazodott az általános célokhoz. A napi tevékenység a 7 órai ébresztővel és az azt követő reggeli tornával indult, s a reggelit követően pedig a körletrendezés zárta a reggeli programot.

A nap további részében már a hadtörténelmi, honvédelmi jellegű programelemek, kirándulások, gyalogtúrák, előadások és foglalkozások, játékos és sportos feladatok, hajnali és napközbeni fürdőzések képezték a napi programokat.


A táborprogram részét képezte a többszöri látogatás a Katonai Emlékparkban, melyek során az állandó és időszaki kiállítások megtekintése mellett, a táborlakók teljesítették a BakaLand elnevezésű könnyített katonai akadálypályát, megtekintették a katonai hagyományőrzők II. világháborús bemutatóját, elsajátították az 1848/49-es „harcz-szabályzat” szuronypuskás alaki mozzanatait, meghallgatták a Honvéd Férfikar csodás műsorát, s kiemelt programként találkozhattak Dr. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter úrral is.

A táborlakók sikerrel teljesítették a 6 km-es éjszakai gyalogtúrát, s benne a bátorságpróbát is. Két alkalommal is lehetővé tettük a hajnali fürdést a Velence Korzó strandján, illetve a nagy hőségben minden nap jólesett a többszöri fürdés a szálláshelyünk strandján.

Két alkalommal is önvédelmi képzésre került sor, kézigránátdobó-versenyt rendeztünk, s a fegyvertörténeti és lőelméleti előadást gyakorlati feladatként a lézerfegyveres céllövés egészítette ki. Nagyon népszerű program volt a rendszeres Raptor lézerharcjáték is.
Az első este felsétáltunk a Bence-hegyi kilátóhoz, valamint buszos kirándulást tettünk a Dinnyési Várparkban is. A tábor végéhez közeledve a Tibiton együttes jó hangulatú koncertje emelte a hangulatot, valamint valamennyi táborlakó ólomöntésen készíthetett magának egy Miskahuszár ólomkatonát emlékbe.
A táborban baleset, megbetegedés vagy kirívó fegyelemsértés nem történt, s valamennyi tervezett programot – a hőségriadó ellenére is – sikerült megrendezni.
A résztvevők és szüleik visszajelzései az elismerésről és a köszönetről szóltak, s valamennyi táborlakó jelezte, hogy jövőre is szeretne részt venni az Ifjúsági Honvédelmi Táborban.
Valamennyi táborlakó kiérdemelte a „Tiszteletbeli Katona” címet.

TÁBORKRÓNIKA – 2021.


Június 17. – Délelőtt beérkezés a táborba / Biztonsági rendszabályok ismertetése és szálláshelyek elfoglalása / Délután fürdés / 17.00-kor ünnepélyes tábornyitás Dr. Karsai Béla HTB elnöke és Dr. Görög István, KEMPP ügyvezető jelenlétében / Este séta a Bence-hegyi kilátóhoz.
Június 18. – Kora reggeli ébresztő és hajnali fürdés a Velence Korzón / Önvédelmi gyakorlatok a Magyar Közelharc és Kézitusa Szövetség vezetői irányításával / Délután fagyizás, fürdés és sport.
Június 19. – Fegyvertörténeti előadás és lézeres céllövés / Délután fürdés /Este autóbusszal a Katonai Emlékparkba, szuronyos (fapuskás) alaki kiképzés és a katonai hagyományőrzők II, világháborús lövészárok harcának bemutatója / 6 km-s éjszakai gyalogtúrával (bátorságpróba is) mentünk vissza a táborba.
Június 20. – Délelőtt kommunikációs gyakorlatok és kézigránátdobó verseny / Délután strandolás, sport és játék, majd Raptor lézerharcjáték / Ezen a napon adományoztuk első alkalommal a „Tiszteletbeli Katona” címet a legjobbaknak.
Június 21. – Autóbuszos kirándulás a Dinnyési Várparkba és Skanzenbe /Délután közösségi és ügyességi játékok, versenyek / Este Raptor lézerharc.
Június 22. – Karate és önvédelmi bemutató / Délután fürdés, sport és játék, lézeres céllövés / Este csoportos foglalkozás: hadtörténelmi előadás és kommunikációs gyakorlatok.
Június 23. – Fegyvertörténeti előadás / Fürdés, sport és játék / Este Raptor lézerharc.
Június 24. – Hadtörténelmi beszélgetés a nagy háborúról / kommunikációs gyakorlatok / Strandolás, sport és játék / Este „Melody és Tibiton” koncert gyermek- retró slágerekkel és napjaink zenéjével a táborlakóink számára/ Esti mese helyett: Szabó „Topi” Zoltán őrnagy, vadászpilóta élménybeszámolója.
Június 25. – Hajnali fürdés /Raptor lézerharc / Délután látogatás a Katonai Emlékparkba: BakaLand könnyített katonai akadálypálya, a huszárvágás elsajátítása, részvétel az „Emlékparki Nyár” ünnepélyes megnyitóján, találkozás Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úrral, a Honvéd Férfikar szabadtéri koncertje.
Június 26. – Kézműves foglalkozás: ólomkatona-öntés és festés / Fürdés, sport és játék / Este táborzáró – értékelés és elismerések átadása.
Június 27. – Táborrendezés, hazautazás és nagy fogadkozások, hogy jövőre újra találkozunk!

Az ÖSSZEFOGLALÓ letölthető pdf formában ITT.