„HUSZÁRGYEREK, HUSZÁRGYEREK…” – Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat

2018-01-21

„HUSZÁRGYEREK, HUSZÁRGYEREK…” – Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat

„HUSZÁRGYEREK, HUSZÁRGYEREK…”

a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete,
a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely,
valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület

Kárpát-medencei gyermekrajzpályázata,

Magyarország Honvédelmi Minisztériuma támogatásával

2018.


Összefoglaló a „HUSZÁRGYEREK, HUSZÁRGYEREK…” Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatról >>>


 

FELHÍVÁS

„Huszárgyerek, huszárgyerek…” így kezdődik a szabadságharc egyik legnépszerűbb dala, s reméljük, hogy ezekkel a szavakkal egy sikeres gyermekrajzpályázat is kezdetét veszi. A szervezők az elmúlt öt év során több mint négyezer gyermeket és fiatalt tudtak megmozdítani, akik a magyar hadtörténelem ismert és ismeretlen katonahőseihez, kiemelkedő eseményeihez vagy helyszíneihez kapcsolódó alkotásaikkal is bizonyították, hogy nem tűnik el a magyar nemzet történelme, az a legfiatalabbak érdeklődésére is méltó, s rengeteg érdekességet, hasznos ismeretet tartogat, melyet öröm felfedezni.

Az előző évek sikerei folytatását remélve, a magyarság hadtörténelme népszerűsítése érdekében, ismét rajzpályázatot hirdetünk, mellyel újra lehetőséget kínálunk a gyermekeknek, a családoknak és iskolai közösségeknek, hogy foglalkozzanak a történelmünkkel, alkossanak, készítsenek pályamunkákat és kapcsolódjanak a rajzpályázatunk kísérő rendezvényeihez is.

A huszárok – mint a pályázatunk központi alakjai – mintegy fél évezreden keresztül meghatározó szerepet töltöttek be a magyar hadtörténelemben. A hagyományosan és sajátosan magyar könnyűlovasság, a huszárság, már Mátyás királyunk korában is ismertséget és elismertséget szerzett, s egészen a második világháborúig aktív szereplője volt nemzetünk harcainak, s méltán érdemelte ki a „legmagyarabb fegyvernem” elnevezést.

A Magyar Huszárt a közelmúltban, kiemelkedő jelentőségét és értékét elismerve Hungarikummá minősítették, valamint 2017 szeptemberében, Pákozd határában felállításra került a „Miskahuszár”, a világ legnagyobb huszárszobra.

A rajzpályázat szervezői bíznak abban, hogy a huszár alakja kellő lelkesedést ad a diákoknak, hogy rajzeszközöket ragadjanak, s elkészítsék alkotásaikat.

Az alkotások postára adása vagy személyes leadása:
2018. március 02-ig

Ebben az évben is Aranyceruza, Ezüstceruza és Bronzceruza minősítéseket és hozzájuk kapcsolódó ajándékokat adunk a legjobbaknak, valamint sok-sok különdíjat szeretnénk átadni. Megköszönve a gyerekek várható aktivitását és lelkesedését, minden résztvevő számára egyedi tervezésű emléklapot fogunk átadni, eljuttatni, valamint külön díjazzuk a legaktívabb tanintézményeket, alkotóközösségeket is.

Az elkészülő alkotásokból nagyszabású kiállításokat rendezünk, valamint legalább két helyszínen tartunk eredményhirdetéseket. 2018 májusában Nagyváradon, a „Festum Varadinum” kulturális programsorozat keretében rendezzük meg az ünnepélyes eredményhirdetést és a kiállítás megnyitóját, majd június 8-án, Székesfehérváron kerül sor a hasonló rendezvényre.

A „Huszárgyerek, huszárgyerek…” pályázatunknak fő célja, hogy a huszárság középpontba helyezésével népszerűsítsük a magyarság hadtörténelmét, lehetőséget teremtsünk az egyéni és közösségi alkotásra, s a pályázathoz kapcsolódó rendezvényekkel is erősítsük a különböző közösségek, területek, városok kapcsolatát. Pályázatunk tiszteleg a Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója előtt is.

Kedves Gyerekek, Fiatalok!
Kérjük, hogy ebben az évben is csatlakozzatok a felhívásunkhoz, s jelenítsétek meg a legmagyarabb fegyvernemet, az ismert vagy névtelen huszárokat, hősies tetteiket, a hozzájuk kapcsolódó eseményeket!

— A részletes pályázati kiírást itt olvashatják. —

Aktuális hírek és tudnivalók a szervezők honlapjain olvashatók:
www.htbkszfvar.hu
www.kempp.hu
www.tanoda.ro


FŐVÉDNÖKÖK:

Vargha Tamás miniszterhelyettes úr,
Magyarország Honvédelmi Minisztériumának Parlamenti államtitkára

Biró Rozália elnök asszony,
Bihar Megye Parlamenti képviselője

Dr. Cser-Palkovics András úr,
Székesfehérvár polgármestere, a HTBK tiszteletbeli elnöke

excellenciás Spányi Antal úr,
Székesfehérvár megyéspüspöke

Pásztor Sándor úr,
a Bihar Megyei Tanács elnöke

VÉDNÖKÖK:

Deák Lajosné képviselő asszony,
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Buth Sándor képviselő úr,
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Vlaszák Mihály úr,
a Miskahuszár megálmodója
és az azt elkészítő Metalloglobus Fémöntő Kft. ügyvezető igazgatója

Dr. Szeles Péter úr,
a Miskahuszár Kft. ügyvezető igazgatója

A SZERVEZŐK KÉPVISELŐI:

Dr. Karsai Béla elnök úr,
a Honvédség és Társadalom Baráti Kör
Székesfehérvári Szervezete

Kecse Gabriella elnök asszony,
Tanoda Egyesület

Dr. Görög István ügyvezető úr,
Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely