Megalakult az Összhaderőnemi Parancsnokság Székesfehérváron

2007-01-19

Megalakult az Összhaderőnemi Parancsnokság Székesfehérváron

Kinevezések, előléptetések az ünnepi állománygyűlésen

Katonai tiszteletadással fogadták Székesfehérváron az Összhaderőnemi Parancsnokságra ellátogató Sólyom László köztársasági elnököt és Szekeres Imre honvédelmi minisztert. Az ünnepi állománygyűlés a történelmi zászlók behozatalával kezdődött, majd felcsendült a Himnusz. A határozatok és parancsok ismertetését követően a köztársasági elnök tartott beszédet.

Hangsúlyozta, az Összhaderőnemi Parancsnokság létrehozása a Magyar Honvédségben zajló másfél évtizedes átalakulási folyamat legfontosabb lépésének nevezhető. A magyar haderő struktúrája végleges. A parancsnokság felállításával stabil, középszintű vezetést kapott.

– Az új szervezet nemcsak az eddigi haderőnemi és más támogató parancsnokságok egyes feladatait veszi át, hanem biztosítja a szövetségesi és nemzetközi szerződésekből eredő katonai kötelezettségek, a nemzetközi terrorizmus elleni harc feladatainak teljesítését, és a polgári hátországi katasztrófavédelmi támogatást – mondta.

A középszintű vezetés és végrehajtás különös jelentőségét az is bizonyítja, hogy a jövőben a honvédelmi tárca 24.500 fős összlétszámából a parancsnokság alá 19.400 fő, vagyis a teljes állomány 80 százaléka tartozik.

Sólyom László más országok hadseregei számára is példaértékűnek nevezte, hogy a hadműveleti és harcászati képességekkel rendelkező haderőt egy hadműveleti parancsnokság vezeti, s nem a stratégiai szintű vezérkar. Így a vezetés és a végrehajtás egy szintre kerül.

A köztársasági elnök köszöntője után Szekeres Imre szólt az állományhoz. Beszédében kiemelte, új korszak kezdődött a Magyar Honvédség történetében. Hangsúlyozta: erős és jól szervezett haderő szükséges ahhoz, hogy megvédje a magyar állampolgárok életét és a világ különböző pontjain, sikerrel vegyen részt a béketeremtésben és megőrzésében. Bejelentette, hogy ez év végére többen szolgálnak a katonai alakulatoknál, így a jelenlegi 16 ezres létszám 19 ezer fölé fog emelkedik.

Az ünnepi állománygyűlés keretében Szekeres Imre honvédelmi miniszter kinevezte, Sólyom László, köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka pedig előléptette a Székesfehérváron megalakult új szervezet vezetőit: Tömböl László vezérőrnagyot, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát altábornaggyá, Benkő Tibor dandártábornokot, a parancsnok szárazföldi helyettesét; Varga János dandártábornokot, a parancsnok légierő helyettesét; Hazuga Károly dandártábornokot, a parancsnok logisztikai helyettesét és Táncos László dandártábornokot, a parancsnokság törzsfőnökét vezérőrnaggyá léptették elő.

Tömböl László vezérőrnagy sajtótájékoztatójában elmondta: az új parancsnokság 500 főből áll majd, s közülük 440 fő részére tudnak szolgálati lakást, elhelyezést biztosítani Székesfehérváron. Bár a lakhatás biztosításában átmeneti nehézségekkel számolni kell, bíztatónak nevezte, hogy a városi önkormányzat támogatásáról biztosította a honvédséget.

– Szücs Gábor –