2015. május 21. – Egy tartalmas nap az ünnepek jegyében

2015-05-25

2015. május 21. – Egy tartalmas nap az ünnepek jegyében

Május 21. a Honvédelem Napja, mely már önmagában is ünnep a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete tagjai számára, azonban ebben az évben ez a nap külön ünnepi jelentőséget is kapott.

A nap folyamán szinte egybeértek a programok, melyek egyrészt az 1849-es, kiemelkedő hadtörténelmi esemény emlékének ápolásához, másrészt viszont a Baráti Körünk megalakulásának huszadik évfordulójához kapcsolódtak.

A délelőtti órákban, a Katonai Emlékparkban emlékeztünk az 1849. május 21-i dicső eseményekre, valamint egy ideiglenes kiállítással és egy könyvbemutatóval gazdagítottuk a honvédelmi, hadtörténelmi rendezvényeink sorát. A kiállítás és a Somkutas Róbert nyugállományú ezredes úr által írt és ez alkalommal bemutatott könyv egyaránt a „Csend harcosai”, a felderítők tevékenységét jelenítette meg és mutatta be.

Bár az időjárás későbbi időpontra csúsztatta a „Fehérvár katonái” programot, a délután mégis mozgalmas volt. A Városháza Dísztermében került megrendezésre a Baráti Körünk Ünnepi- és Tisztújító Közgyűlése. A Közgyűlés törvényileg meghatározott funkcióinak maradéktalan teljesítésén kívül, a kiemelkedő fontosságú események sorát a Baráti Körünk tiszteletbeli elnökeinek megválasztása jelentette. A nemrég átdolgozott alapszabályunk lehetővé teszi, hogy a Baráti Körünknek tiszteletbeli elnökei legyenek, s ennek szellemében, a Közgyűlés tiszteletbeli elnökké választotta Warvasovszky Tihamér urat, valamint az elnöki funkcióra önmagát nem jelöltető Dr. Cser-Palkovics András urat. A korábbi elnökeink egyhangú tiszteletbeli elnökké választása is mutatja, hogy a civil szervezetünk vezetőjeként magas színvonalon irányították a Baráti Kört és vitték tovább a Dr. Gyuricza Béla alapító elnökünk örökségét. Ezúton is tisztelettel gratulálunk Nekik!

A Közgyűlés során a Választmány beszámolt az elmúlt időszakról, majd átadta a helyét a jogi szabályozás által meghatározott – és most megválasztott – Elnökségnek. A Baráti Körünk új elnöke Dr. Karsai Béla úr lett, aki a köszönő szavak után bemutatta az Elnökség tagjait és a funkcióikat. Elnökhelyettes: Dr. Görög István úr, titkár: Berkes Sándor úr, gazdasági vezető: Balassa István úr, jogi vezető: Dr. Ladányi István úr, belső élet szervező: László Tibor úr, valamint a programfelelős Silye Sándor úr lett.

Ugyancsak új Felügyelő Bizottságot választott a Közgyűlés. A jövőben Sajner Gyula úr vezetésével, illetve Sándor Csaba és Szigeti Gyula urak közreműködésével fog tevékenykedni a FEB.

A Közgyűlésünk ünnepélyességét emelte, hogy Vargha Tamás államtitkár úr, a Baráti Körünk alapító tagja, meleg szavakkal idézte fel a megalakulás időszakát, méltatta az elmúlt két évtized eredményeit, valamint közvetítette a Honvédelmi Miniszter úr üdvözletét.

A Közgyűlés befejezéseként Dr. Cser-Palkovics András úr, a leköszönő elnök, illetve immár tiszteletbeli elnök, gratulált az új tisztségviselőknek, röviden összefoglalta az elmúlt időszakot, majd megköszönte a korábbi tisztségviselők munkáját.

Befejező mozzanatként bemutatásra került a Baráti Körünk két évtizedét összefoglaló, impozáns kivitelű és tartalmas könyv, a „Húsz év Barátságban”, mely 140 oldalon, képekkel gazdagon illusztrálva ad számot a megalakulásunktól eltelt húsz esztendőről.

A nap zárását és a közös ünneplésünk fénypontját az esti program jelentette. A Baráti Körünk által 1996-ban elindított rendezvény, a „Fehérvár köszönti katonáit” ünnepi est huszadik alkalommal került megrendezésre. A teltházas színházi rendezvény kezdetén Vargha Tamás államtitkár úr köszöntötte az ünnepet és a két évtizedes baráti köri mozgalmat, majd nívós elismerések átadására került sor. A Baráti Körünk javaslatára a város Önkormányzata „Sipos Gyula Díjat” adományozott Jákob János dandártábornok úrnak, a Baráti Körünk tagjának. A HTBK Országos Szövetsége „Gyuricza Gyűrű”-t adományozott Sárközi József úrnak, a Tatai HTBK Szervezet elnökének, valamint a székesfehérvári szervezet alapító tagjának, Kollár Endre tagtársunknak. Valamennyi kitüntetettnek tisztelettel gratulálunk és kívánunk Nekik további jó munkát, s ahhoz természetesen jó egészséget!

A Kákics Együttes ünnepi műsorának katonanótái, a nagy háború időszakába vezették vissza az ünnepi est résztvevőit, melyet az Alba Regia Táncegyüttes táncosai és a Vörösmarty Színház művészei tettek még hangulatosabbá.

Május 21. a Honvédelem Napja.
2015. május 21. a húsz esztendős fehérvári HTBK napja is volt. Méltó módon ünnepeltünk. Köszönet Mindenkinek, aki részese, közreműködője és támogatója volt ennek a szép ünnepnek!

(A feol.hu tudósítását az Ünnepi Közgyűlésről, valamint a színházi gálaműsorról ITT megtekintheti.)