Szakmai tanácskozással folytatódott a Honvédfesztivál gazdag programsorozata

2014-09-25

Szakmai tanácskozással folytatódott a Honvédfesztivál gazdag programsorozata

A Honvédfesztivál ismertségét és elismertségét annak is köszönheti, hogy sokszínűségével kíván mindenkinek tartalmas, hasznos és érdekes programot biztosítani. Ebbe a körbe tartozik a fesztivál második napjának programja is, amely az ifjúság hazafias-honvédelmi nevelését feladatuknak és kötelességüknek tekintő intézmények, civil szervezetek szakmai tanácskozása volt.

A székesfehérvári Árpád Szakképző biztosított helyszínt és ideális feltételeket a tanácskozásnak, melynek nyitóelőadását Kun Szabó István vezérőrnagy úr, a Honvédelmi Minisztérium, társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartotta meg. Előadásában kiemelte, hogy a honvédelmi tárca kiemelt feladatának tekinti a honvédelmi nevelés iskolarendszerű és azon kívüli szervezését, támogatását, melyben fontosnak tartja a széleskörű együttműködést, s ezért is tartotta nagyon jó és hasznos kezdeményezésnek a HTBK Székesfehérvári Szervezete által összehívott szakmai fórumot.

Dr. Vizi László Tamás úr, főiskolai rektor-helyettes az I. világháborús emlékek és a honvédelmi nevelés kapcsolatának lehetőségeiről szólt, Dr. Görög István úr, a HTBK székesfehérvári alelnöke pedig a civil szervezet 20 éves történetét és eredményeit mutatta be. Oláh László úr, a Katonai Emlékpark szakmai főreferense a Hazafiság Iskolája pedagógiai program három tanévének sikerét ismertette. A dabasi gyermekek hadtörténelmi programjait Dr. Szabó József János hadtörténész, a program vezetője, a sárisápi törekvéseket, s a három évtizede rendszeresen megrendezett honvédelmi versenyt pedig Csicsmann János igazgató-helyettes úr mutatta be. Ábrahám Norbert igazgató úr, mint házigazda, a tanintézményükben folyó tanrend- és szakkörjellegű honvédelmi nevelési programokat és lehetőségeket ismertette a résztvevőkkel. Több hozzászólás is bizonyította, hogy a nehézségek ellenére is vannak olyan szándékok és törekvések, melyek példaértékűek, s jól szolgálják a felnövekvő nemzedékek nevelését, a hadtörténelmi ismereteik bővítését, a hazafiasságuk erősítését.

A szakmai tanácskozás összefogta az óvodás kortól a felsőfokú tanulmányaikat végzőkkel foglakozókat, a hazánk több településén – Dabastól Sárisápig, Pákozdtól Piliscsévig – tevékenykedőket, valamint az intézményrendszer elemeit a honvédelmi felsővezetéstől, a tanintézményeken át a civil szervezetekig. Ez az összetétel is jól igazolta, hogy a hazaszeretet kialakításában, a hazafiság érzésének megerősítésében, a honvédelemről alkotott vélemény formálásában mindenkinek van feladata és kötelessége, s ezek koordinálását, a résztvevők közötti kapcsolat és az együttműködések erősítését az V. Honvédfesztivál második programeleme is nagyon jó szolgálta.