Hazafiság Iskolája – Elindult a negyedik tanév

2014-09-24

Hazafiság Iskolája – Elindult a negyedik tanév

Az első három év sikere után – mert joggal nevezhetjük sikernek azt, hogy 2011 óta tartó hadtörténelmi-honvédelmi alapú pedagógiai programon, már több mint 9.000 tanuló vett részt – 2014. szeptember 19-én, elindult a Hazafiság Iskolája negyedik tanéve.

Takács János úr, Pákozd Nagyközség polgármestere az ünnepi megnyitójában hangsúlyozta, hogy az erős nemzet alapját a fiatalok adják, s a fiatalok hazafias nevelését pedig az ilyen jellegű helyszínek és ilyen tartalmú programok támogathatják. Ezért is különösen fontos a Hazafiság Iskolája pedagógiai program, mely egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, s ezt az is jól mutatja, hogy egyre távolabbról fogad már iskolai csoportokat a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhelyen a HTBK és az MH ÖHP közös programja.

Az iskolai nevelést és oktatást támogató, azt élményszerű elemekkel kiegészítő program már általános- és középiskolák számára a gyakorlatban is bizonyította a rendezők által megfogalmazott szándék és cél szükségességét. Az előző három tanév mindegyike tartalmazott új elemeket és szép eredményeket. Ilyen volt amikor elkészült a program középiskolásoknak szóló átirata, vagy éppen a „visszatérő-iskolák” számára kidolgozott program bemutatása. Jelentős lépés volt az is, amikor az első határon túli iskola kapcsolódott be a programunkba.

A most indult negyedik tanév első rendezvényén a székesfehérvári Kodolányi János Középiskola háromszáz tanulója vett részt, s az egész napos program végén új ismeretekkel felvértezve, élményekkel gyarapodva távozott Pákozdról. A rendezvény végén elhangzott katonai köszönés – a „Viszontlátásra!” – valóban azt fejezte ki, hogy a Katonai Emlékpark tisztelettel várja vissza a diákokat, illetve várja a Hazafiság Iskolája új és visszatérő résztvevőit.