A „Szent László, a lovagkirály” nemzetközi gyermekrajzpályázat

2014-06-27

A „Szent László, a lovagkirály” nemzetközi gyermekrajzpályázat

A hadtörténelmi, honvédelmi érdeklődés gyermekkori felkeltésének számtalan módszere közül a pályázat meghirdetésével a szervezők, egy olyan módszert választottak, mely az alkotás öröme mellett, lehetőséget biztosított az érdeklődő fiataloknak, alkotóközösségeknek a téma önálló felderítésére, a hozzá kapcsolódó rendkívül gazdag mondavilág megismerésére. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a szándék sikerrel járt, hiszen a „Szent László, a lovagkirály” elnevezésű pályázatunkra 1005 alkotás érkezett. Ez már önmagában is siker, hiszen a számok azt mutatják, hogy a Baráti Körünk kezdeményezésére a Kárpát-medencében közel 1.100 gyermek (ez a szám a csoportos alkotások miatt ennyi), sok-sok család és iskolai közösség foglalkozott nemzetünk hadtörténelmével. A felhívásunkra hazánk szinte minden tájáról érkezett alkotás, valamint jelentkeztek Horvátországból, illetve sok pályamunkát küldtek Erdélyből és a Partiumból.

A 2014-es pályázat azért volt tartalmilag fontos és érdekes, mert a fiatalok nagyon jól ráéreztek a Szent László királyunkhoz kötődő gazdag mondavilág csodájára, és műveikben leggyakrabban azok meseszerű elemei jelentek meg. A leggyakrabban a Tordai hasadék, a Szent László füve mondája, illetve a kun vitéztől megmentett lány, vagy a vízfakasztás története jelent meg. A sok jól ismert monda mellett egy gyimesi csángó kisfiú a „Csíkszépvíz” mondáját rajzolta le, sőt a saját szavaival le is írta a környékükön csak szájról-szájra szálló történetet.

Az idei rajzpályázat egyik alkotásán napjaink katonái harcolnak, és felettük ott lebeg Szent László alakja, hiszen a szentté avatott királyunk a szárazföldi katonák védőszentje is.

A rajzpályázat megszervezésével nem csak a gyermeki alkotókedv, s ezzel együtt a történelmi érdeklődés felkeltése volt a célunk, hanem az is, hogy az alkotások széleskörű bemutatásával más korosztályoknak is közvetítsük a hadtörténelmünk szépségét, fontosságát és szerethetőségét. Ennek szellemében kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy az eredményhirdetések és az alkotásokat bemutató kiállítások kellő érdeklődést generáljanak, magas szintű és széleskörű figyelmet kapjanak.

2014-ben a kiemelkedő jelentkezőszám miatt a beküldött képek nyilvántartása, feldolgozása és értékelése is komoly feladatot jelentett, s ezzel együtt nyilvánvalóvá vált, hogy bővíteni kell a díjazottak körét és nem elég egy helyen megrendezni az eredményhirdetést és a kiállítást.

A 2014. évi pályázatban történő közreműködésre, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely mellett, két nagyváradi civil szervezetet kértünk fel. Így valósulhatott meg az idei pályázat a HTBK és KEMPP összefogása mellett a nagyváradi „Pro Liberta Partium” és az ugyancsak Nagyváradon működő „Tanoda” egyesületek együttműködésével.

2014. május 15-én, Nagyváradon, a Gyermek Palota impozáns épületében rendezhettük meg a „Szent László, a lovagkirály” nemzetközi gyermekrajzpályázat első eredményhirdetését és kiállításának megnyitását, melynek során mintegy 50 gyermek részére adtunk át jutalmat, s közel 20 tanintézménynek emléklappal köszöntük meg a kimagasló részvételét. A pályázat két fővédnöke – Biró Rozália szenátor asszony és Dr. Cser-Palkovics András úr – személyes részvételével megtartott eseményen, mintegy kétszáz érdeklődő várta az eredményeket és csodálta meg a valóban nagyon magas színvonalú gyermekrajz kiállítást.

Június 27-re a kiállítás anyaga Székesfehérvárra került, ahol az Egyházmegye, a Város és az MH ÖHP közös Szent László napi ünnepségét követően, a Szent István Művelődési Házban került kiállításra. A kiállítás bemutatásával együtt került sor az eredményhirdetésre, ahol a nagyváradi programhoz hasonlóan, közel 50 gyermek és 30 iskola kapott elismerést.

Eredménylista

A verseny képei: