Élő történelem-Baráti Körünk szervezésében

2012-04-19

Élő történelem-Baráti Körünk szervezésében

A mostani programunk a világháborúk lövészárokharcait volt hivatott megjeleníteni, oly módon, hogy a látogatók testközelből, szemléletes és látványos formában találkozhassanak a katonaélet lövészárkokhoz kötődő eseményeivel, a védelmi rendszerben töltött mindennapokkal, a kiképzésekkel, a korszak fegyvereivel, egyenruháival, felszereléseivel.

A rendezvény szervezésében együttműködőnk volt a Székesfehérvári Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény, a programelemek tartalmasabbá és színesebbé tétele érdekében pedig a Magyar Tartalékosok Szövetség tagjai, a füzéri Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóalj, valamint a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred hagyományőrzői segítettek.

A program során segítséget kaptunk Soós Péter százados úrtól is, aki a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum fegyvertörténésze és a Király-géppisztoly bemutatásával tette színesebbé és gazdagabbá a hagyományőrző programunkat.

Az alaki és fegyverfogási gyakorlások, 82 mm-es aknavető kiképzési foglalkozás, 15M 7.5 cm-es Skoda hegyiágyú kezelési bemutató nagy tetszést aratott a látogatók körében, akik akár korabeli fotón is megörökíthették a – kicsit esős és borongós – nap emlékét.

A civil szervezetünk határozott célját, a hadtörténelmi ismeretek népszerűsítését és a hazafias nevelést jól szolgálta a szombati program, bár az esős idő sokakat visszatartott, de aki ott járt az nem csalódott: színvonalas, tartalmas és látványos formában találkozhatott a történelmünk egyik jelentős időszakával.

Oláh László