Jutalomtábori élmények Sárospatakon

2009-07-29

Jutalomtábori élmények Sárospatakon

Sárospatakra a HTBK és Görög István ezredes úr segítségével jutottunk el, kocsival. Nagyon kényelmes és kellemes utunk volt. A ME Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar kollégiumában Nagy László tanár úr, baráti köri elnök fogadott bennünket. A finom ebéd és rövid pihenő után Dr. Komáromi Sándor kari dékán Balassi Bálint katonaköltészetével ismertette meg a táborlakókat. A versek ismerősek voltak, hiszen általános és középiskolában is tanulunk róluk, de Balassi életének és költészetének ilyen átfogó és új szemléletű megközelítésével még nem találkoztunk. Rendkívüli irodalmi élményt nyújtott az előadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Ezután Nagy László Sárospatak és környékének történetével, a város nevezetességeivel és jelenlegi életével, törekvéseivel ismertetett meg bennünket, majd előadásában hadtörténelmünk híres magyar nőalakjait méltatta.
Vacsora előtt jól esett a felújított strandon a fürdőzés. Lehetőség nyílt kötetlenebb beszélgetésre és a szlovákiai valamint erdélyi magyar vendégekkel való ismerkedésre.
Este Kozsnyánszki János úr meghívására „Bálint gazda” pincéjében megkóstoltuk Tokaj vidékének híres borait, melyek élvezetét Dr. Fazekas Sándor borlovag borkészítésről szóló tájékoztatója és egy borhimnusz elszavalása mélyített el. Hundzsa István kassai operaénekes dalban dicsérte a szorgos népeket és a jó magyar bort.
A második nap előadásai is várakozáson felül lekötötték a fiatalok figyelmét. Kiss Ferenc tanszékvezető, főiskolai docens a stressz kialakulásáról, fajtáiról és kezelésének módjairól beszélt. Napjainkban egyre több felnőtt, sőt fiatal küzd a stressz okozta problémákkal, ezért különösen dicséretes volt a témaválasztás, a tudományos előadásmód, melynek során az előadó a középiskolások életkori sajátosságait is mindig szem előtt tartotta. Jó lenne, ha Minél többen (tanulók, tanárok és szülők is) megismerkedhetnének az előadásával.
Dr. Kováts Dániel ny. főiskolai tanár Kazinczy Ferenc életéről, munkásságáról, ma is aktuális útmutatásairól tartott izgalmas és nagyon szemléletes előadást. Emlékeztetett Kazinczy elvére, mely szerint “ortológus (hagyományőrző) és neológus (nyitott az újra) legyen az ember egyben”. Ez a gondolat a tábor törekvéseinek mottója is lehetne.
Délután Nagy László a művelődési házat mutatta meg, majd a Nagykönyvtár és az iskolakert megtekintése következett. A Nagykönyvtárban nem csak könyvritkaságokkal, az iskolamúzeummal és az udvarban lévő különleges növényekkel, hanem vallástörténeti tudnivalókkal is megismerkedtünk.
A harmadik napon a katonák “elfoglalták” az előadótermet, de ennek a hallgatók igazán örültek. Dr. Varga József ny. ezredes a magyar katonai képzésről tájékoztatta a résztvevőket: a képző intézmények szervezetéről, a képzési rendszerekről és a képzés történetéről. Közvetlen előadói stílusa, jó humora, saját élményeinek megosztása a hallgatókkal, sőt előző este egy toborzódal eléneklése is új oldalról világítottak rá a katonaéletre az érdeklődők körében.
Ipacs József ny. ezredes a BEOSZ működésével és célkitűzéseivel ismertetett meg bennünket. Hangsúlyozta az érdekvédelem, a szociális tevékenység és a támogatók felkutatásának szükségességét, a hagyományőrzés fontosságát, itt világított rá a HTBK és a BEOSZ együttműködésének lehetőségeire.
Gereben András ny. ezredes a HTBK OSZ ügyvezető titkára legfontosabb feladatként a honvédség eszméjének ápolását, célként a magyarság fennmaradásáért való kitartó küzdelmet jelölte meg.
Délután a Rákóczi várat néztük meg. A diákok nagy rajongással fogadták Oláh László alezredes urat, aki a HM „üdvözletét” és ajándékkönyveit hozta. Régi kedves ismerősünk nemcsak jó előadó, hanem tapasztalt idegenvezető és fotoriporter is volt.
Este a határon túlról érkezettek tiszteletére gulyáspartit,”magyar-magyar baráti estet” szerveztek a házigazdák. A közös éneklés, a finom gulyás és a sütemény, a kötetlen beszélgetések sok új barátság kialakulását segítették.
Az utolsó délelőtt Dr. Földy Ferenc a Magyar Comenius Társaság elnöke, a sárospataki főiskola főigazgatója előadásában Comenius életét, munkásságát és elveit ismertette. Szívhez szólóan és szemléletesen mutatta be a 17. század embert próbáló viszontagságait, a 30 éves háború borzalmait, Comenius és kortársainak küzdelmes életét. A hallgatók figyelmébe ajánlotta Comenius életcélját: “Türelmes és harmonikusan fejlődő ember, mely átalakítja a társadalmat”. Ezután betekintést nyertünk a Magyar Comenius Társaság munkájába. Ajándékba kaptuk a Bibliotheca Comeniana című könyvsorozat XIII. kötetét, melynek szerkesztőivel (Földy Ferenc, Kiss Ferenc, Kováts Dániel) személyesen találkozhattunk az előadásokon.
Az utolsó előadásban Dr. Mucsi József ezredes úr az identitástudat kialakulásáról, érték- és normarendszerekről beszélt. Európai és arab népek gondolkodásmódjáról, kultúrájáról hallottunk tájékoztatást. Sajnos a vonatunk indulása miatt nem tudtunk az előadás után beszélgetni, így marad a könyvtári és az internetes kutakodás. Lehet, hogy ez volt a cél? A kíváncsiság felébresztése a hallgatókban és annak a tudatosítása, hogy “tisztelni csak akkor lehet egy kultúrát, ha ismerjük” (Dr.Mucsi J.). Reméljük, hogy jövőre is sikerül eljutnunk a táborba és lehetőség lesz jobban elmélyülni a témában.
A 11. Honvédelmi Tábort Szelekovszky Ernő úr zárta be.
Köszönjük a tábor szervezőinek és támogatóinak, hogy ilyen szép napokat tölthettünk Sárospatakon.
Jó egészséget és további sikeres munkát kívánunk.

Székesfehérvár, 2009. július 28.

Üdvözlettel: Fucskuné Révész Gyöngyi-tanárnő, Simon Brigitta, Fiedler Judit, Czepanecz Éva Sára és Magda Bálint a székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola tanulói.