Megemlékezés a doni hősökről

2009-01-14

Megemlékezés a doni hősökről

Szervezetünk egy dokumentumjáték bemutatásával emlékezett a doni katasztrófáról

A Nyugállományúak Klubja, a Krajczáros Alapítvány, a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága szervező munkáját támogatta a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága is, így egy valóban tartalmas rendezvényt sikerült méltó módon megszervezni.

A hétfőn este a 66. évfordulón közel száz fő vett részt a tiszti klub színháztermében tartott megemlékezésen. A rendezvényen bemutatásra került Dr. Szabó József János hadtörténész: …nyugtasson a Donnak zúgása című dokumentum játéka, amelyet a dabasi Áldos Hagyományőrző Egyesület tagjai mutattak be. Mint ahogy azt az író a program kezdete előtt elmondta, az elhangzó szövegek mindegyike dokumentum, amihez Ő egy sort sem tett hozzá. Az előadó négy hölgy és három férfi szereplő felváltva olvasták fel a dokumentumokat, melyek által megelevenedett a korszak, és a szövegeket kísérő vetitett képek segítségével magunk is a Donnál érezhettük megunkat. Szívbe markoló események és sorsok elevenedtek meg a hallottak alapján. Döbbent csendben figyelt a közönség, melyek soraiban több a Don kanyar poklát túlélt veterán is volt.

A közel egy órás nagyon jól szerkesztett műsort követően a résztvevők autóbuszra száltak és a pákozdi Don kanyar Emlékkápolnához utaztak, ahol résztvettek a megemlékezésen és máglyagyújtáson.

Ezúton is megköszönjük a dabasi Áldos Hagyományőrző Egyesületnek, hogy elfáradtak Székesfehérvárra és bemutatták a nagyszerű darabot.
Gratulálunk hozzá a fellépőknek és Szabó József János hadtörténésznek.