Összhaderőnemi Parancsnoki átadó-átvevő ünnepséget rendeztek Székesfehérváron

2009-01-10

Összhaderőnemi Parancsnoki átadó-átvevő ünnepséget rendeztek Székesfehérváron

A nagyszabású ünnepség kezdetén felolvasták Dr. Sólyom László köztársasági elnök köszöntőjét, majd ünnepi beszédet Szekeres Imre honvédelmi miniszter mondott. Búcsúbeszédet tartott a távozó immár új vezérkari főnök, Tömböl László tábornok is.

A rendezvényen a csapatzászló átadást követően az ÖHP kinevezett új parancsnoka, Benkő Tibor vezérőrnagy köszöntőjében elismeréssel szólt a parancsnokság eredményes szervezeti munkájáról és hitet tett, hogy az előttük álló feladatokat tovább folytatja az elvárások szellemében.
Az ünnepséget követően hagyományteremtő szándékkal a résztvevők koszorút helyeztek el a Hősök terén az első világháborús Fekvő katona szobránál.
Az ünnepségen részt vettek Székesfehérvár város önkormányzatának, társadalmi szervezeteinek, az egyházaknak, valamint Veszprém megyei és városi önkormányzatának képviselői is.

Az Összhaderőnemi Parancsnokság két város helyőrségében állomásozik Veszprémben van szolgálati helye a Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő parancsnokságnak, amely a Vezérkari Főnök szolgálati alárendeltségbe tartozik. Veszprémben települt az 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred is, amely az ÖHP egyik alárendelt katonai szervezetének számít. Itt található az Összhaderőnemi Parancsnokság hadműveleti központja is, a mely nem alárendelt szervezete az ÖHP – nek, hanem a részét képezi. Ezért két helyőrségről is beszélhetünk az Összhaderőnemi Parancsnokság vonatkozásába.

A székesfehérvári ÖHP parancsnokváltási ünnepséget követően január 16-án, pénteken a Budai várban, a Sándor palota előtt Havril András vezérezredes a Magyar Honvédség vezérkari főnöki beosztását katonai tiszteletadás keretében Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc, Szili Katalin, valamint Szekeres Imre jelenlétében adta át Tömböl László vezérezredes, vezérkari főnöknek.

– Szűcs Gábor –