Ö S S Z E F O G L A L Ó a 2020. évi „KI GÉPEN SZÁLL FÖLÉBE…” Kárpát-medencei, hadtörténelmi gyermekrajzpályázatról

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület közös szervezésében, immár nyolcadik alkalommal kínáltunk lehetőséget a gyerekeknek, fiataloknak a hadtörténelmünk iránti érdeklődésük bővítésére és a kapcsolódó ismereteik gazdagítására, illetve az ahhoz kapcsolódó alkotásra.

A január 22-én, a Magyar Kultúra Napján elindított felhívásunkra ezúttal is sokan válaszoltak a pályamunkáik beküldésével. Az eredetileg március 10-ig tervezett leadási határidőt a koronavírus átírta, hiszen a környező országokban már a határidő lejárta előtt bezárták az iskolákat, s ez megakadályozta az elkészült alkotások csoportos elküldését, leadását. Erre való tekintettel a határidőt igyekeztünk a lehető legtovább kitolva biztosítani az elkészült alkotások beérkezését. Az idei pályázatunkra 902 pályamunka érkezett, melyeket – tekintettel a csoportos alkotás lehetőségére – több mint ezer diák készítette. Alkotások érkeztek Magyarország 37 településéről, valamint Felvidék 4, Délvidék 2, valamint Erdély és a Partium 18 településéről.

Az alkotások ezúttal is tükrözik a felhívásunkban megfogalmazottakat, vagyis a csodás gyermekrajzokon megjelenik a magyar nemzet hadtörténelme, annak kiemelkedő személyei, eseményei, helyszínei, illetve a kerek évfordulókhoz kapcsolódóan kiemelten Zrínyi Miklós, a 110 éves magyar katonai repülés, Trianon fájdalma, valamint a 40 évvel ezelőtti űrrepülés, melynek során egy magyar katona, Farkas Bertalan emelkedhetett a világűrbe.

A rajzpályázatunk – immár hagyományosnak nevezhető – „menetrendjét” sajnos felborította a járvány, de az időbeni csúszás ellenére megtörtént a beérkezett pályamunkák feldolgozása, digitalizálása, a 12 tagú zsűri elvégezte az értékelést, s keressük a legcélszerűbb megoldást az alkotások széleskörű, látványos bemutatására, a díjkiosztók, vagy díjkiosztók mielőbbi megrendezésére.

Elkészült az idei pályázat emléklapja is, melyet, nyomtatott formában, valamennyi pályázónak eljuttatunk.

Nagy-nagy köszönettel tartozunk Mindenkinek, aki – a nehézségek közepette is – segítette az idei rajzpályázatunkat! Köszönjük a Pedagógusoknak, a Szülőknek a gyerekek lelkesítését, felkészítését és az alkotómunkájuk segítését, a Szervezőknek és a Zsűritagoknak a hatalmas munkát, s a legnagyobb köszönet a gyerekeknek, ifjú pályázóknak jár, akik alkotásaikkal hozzájárultak a magyar nemzet hadtörténelme életben tartásához, megelevenítéséhez!

A hivatalos eredménylistát június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján tesszük közzé a honlapjainkon.