HTBK összefoglaló 2020. január 27. – március 19. közötti időszakról

HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR

SZÉKESFEHÉRVÁRI SZERVEZETE

– Közhasznú szervezet –

8000 Székesfehérvár, Malom utca 2.    Tel./ Fax: 00-36-22 -311-255    www.htbkszfvar.hu

HÁTTÉRANYAG

a 2020. március 19-i elnökségi üléshez

Az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak áttekintése

  2020. január 27. – március 19.

2020. január 27. – Elnökségi ülésen egy fő felvételét követően áttekintettük az előző időszakot, jóváhagytuk a következő időszak feladatait, azok költségvetését, majd a Közgyűlésünk előkészítése érdekében elfogadtuk a 2020-as év tervezésének és költségvetésének főbb elemeit, majd jóváhagytuk a Közgyűlés előkészítésének operatív feladatait, határidőit. Meghallgattuk Böhm Martin tagtársunk elgondolását a KEMPP területére tervezett, „Sárba fulladt remények – Harcok Fejér Megyében 1944-45” kiállítással kapcsolatban, majd zárt ülésen elismerésekről döntöttünk.

2020. január 27–31. Az Érdi Szakképzési Centrummal kötött szerződés alapján, a VEKOP pályázathoz kapcsolódóan az elmúlt év decemberében a Centrum hat tanintézményében a 11-12-ik évfolyamos tanulóknak rendeztük meg a Hazafiság Iskolája programunkat, majd január utolsó hetében öt nap alatt öt iskolában valósítottuk meg a pedagógiai programunkat. Január 27-én, Százhalombattán, 28-án Gyálon, 29-én Dabason, 30-án Szigetszentmiklóson és 31-én pedig Kiskunlacházán várták a program megvalósítóit a pedagógusok és a diákok. Az Ifjúsági Tagozat tagjai valamennyi helyszínen, olyan színvonalon végezték az önként vállalt feladatukat, hogy minden érintett iskolavezető és pedagógus nagyon jó visszajelzést adott a rendezvényről. 

2020. január 28. – A „Fecsegő” elnevezésű közösségi programunk vendége ez alkalommal az Omega együttes frontembere, Kóbor János volt, aki számára bizonyára nem volt szokatlan a teltház, viszont a program szervezőinek nagyon jó érzés volt a sok-sok érdeklődő jelenléte. A nagyon jó hangulatú rendezvényről a Fehérvár Televízió is beszámolt, a tudósítás az alábbi linken érhető el: https://www.fehervartv.hu/video/index/30012 

2020. február 4. – Az Európa Klub felkérésének eleget téve, Oláh László tartott, „Februári hadtörténelem” címmel előadást az érdeklődőknek.

2020. február 5-6. – A NÖRI, a Nemzeti Örökség Intézet, évente megtartott szakmai továbbképzésének társszervezője, illetve részben a helyszíne ebben az évben a Katonai Emlékpark volt. A szakmai konferencia résztvevői február 6-án tettek látogatást Pákozdon.

2020. február 8-9. – A Fehérvári Utazás Kiállításon működtetett Katonai Emlékpark tájékoztató pont szolgáltatását a Baráti Körünk tagjai is segítették. Szombaton Juhász Zoltán, vasárnap Geguss Ákos vállalt feladatot a kiállítópont interaktív programjai működtetésében, az érdeklődők tájékoztatásában.

2020. február 16. – A Magyar – Vietnami Baráti Társaság, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör és a Nyitrai úti Közösségi Ház együttműködésének eredményeként jött létre a Vietnamot bemutató fotókiállítás, a Farkas Aladár Kossuth-díjas szobrászművész kisplasztikáit bemutató kiállítás és a Vietnam múltjáról és jelenéről szóló filmvetítések. A megnyitón jelen volt a vietnami nagykövet, a filmvetítés napján pedig a vietnami konzul és a Baráti Társaság több tagja. A hazai közérdeklődésen túl, a vietnami lapok is beszámoltak az eseményről.

2020. február 18. – A Magyar – Vietnami Baráti Társaság, a Baráti Körünk és a Markó S. Mária Emlékalapítvány közös szervezésében, a magyar – vietnami diplomáciai kapcsolatok 70., valamint a háború befejezése, ezzel az országegyesítés lehetőségének megteremtése 45. évfordulójáról való megemlékezés részeként filmvetítéssel folytatódott a 02.16-én megkezdett ünnepi program.

A rendezvényen Dr. Karsai Béla, elnök úr köszöntötte a megjelenteket, akik között – az érdeklődő fehérváriak mellett – jelen volt a Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövetsége képviseletében Nguyen Thai Ha harmadtitkár, konzul, Dr. Kisné Dr. Do Thi Dong Xuan, Magyarországon élő és dolgozó génkutató, egykori partizán, Sándor Zsolt dandártábornok, a MH Parancsnokság törzsfőnökének műveleti helyettese, Papp István, a HTBK Békefenntartó Emlékgyűjtemény vezetője, a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság keretében Dél-Vietnamban szolgálatot teljesített katonák közül a székesfehérvári Erdős Ferenc, Kollár Endre, Stégner Lajos, továbbá György Lea, a bemutatásra került filmek producere, Klacsán Gábor filmrendező, operatőr és Tóth Gábor televíziós szerkesztő.

A vietnami vendégek részéről Nguyen Thai Ha konzul fejezte ki köszönetét országa magyar támogatásáért, nagyra értékelve az egyre bővülő kapcsolatokat.

A vetítés előtt Dr. Botz László nyá. altbgy, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke mutatta be a filmeket, elsőként a „Dunának, Mekongnak egy a hangja” c. rövidfilmet, amelyben az egykor Magyarországon tanulmányokat folytatott vietnami emberek emlékeztek magyarországi élményeikre, majd a „Magyarok a vietnami háborúban” c. dokumentumfilmet, amely a magyar kontingens tevékenységéről adott rövid képet. A filmek megtekintését baráti beszélgetés követte a Közösségi Ház által felajánlott magyar és vietnami gasztronómiai finomságok kóstolása mellett.

 2020. február 19-20. – Az Érdi Szakképzési Centrummal való együttműködésünk keretében az Ifjúsági Tagozat tagjai az érdi Kós Károly szakgimnáziumban rendezték meg a Hazafiság Iskolája programot. Ezzel a két nappal befejeződött a vállalásunk teljesítése, melynek keretében 2019 decembere és 2020 februárja között 13 alkalommal szerveztük meg a Hazafiság Iskolája pedagógiai programunk kihelyezett változatát, melybe mintegy 3.000 diák vett részt.

2020. február 24. – Az Ifjúsági Tagozat továbbra is kiemelt feladatának tekinti az iskolákban folyó nevelés és oktatás támogatását, melynek jegyében ez alkalommal Oláh László tartott hadtörténelmi és katonaetikai előadást a Jáky József szakgimnáziumban.

2020. február 27. – A Fejér Megyei Védelmi Bizottság felkérésére ebben az évben 4 helyszínen rendezzük meg a Hazafiság Iskolája programunk kihelyezett változatát, melynek előkészítése érdekében ezen a napon az Ifjúsági Tagozat négy tagja helyszínbejárással egybekötött előkészítő megbeszélést tartott Mezőfalván, a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Később sajnos kiderült, hogy a tervezett programot, az új korona vírus miatt el kellett halasztanunk.

2020. február 28-március 1. – Az Utazás Kiállításon üzemeltetett Katonai Emlékpark tájékoztató pont működtetését ez alkalommal is, önkéntes munkában segítették az Ifjúsági Tagozat tagjai. A vasárnapi napon Lángi Eszter, Geguss Ákos és Szegleti Tamás vállalt szerepet a KEMPP látogatópontot felkeresők tájékoztatásában.

2020. február 29. – Azimmár hagyományosnak nevezhető KEMPP tavaszi nagytakarítás keretében a Baráti Körünk tagjai közül néhányan vettek részt a munkában, s nagy köszönettel tartozunk nekik, hiszen a kis létszám ellenére az elvégzett munka nagyon nagy volt.

2020. március 2. – A Baráti Körünk által az elmúlt évben elkészített NATO 20@70 kiállítás aktualitása töretlen, s ennek jegyében a kiállításunk felállításra került Budapesten, ahol március 5-én az MH HFKP évértékelő és feladatszabó rendezvényén részt vett elöljárók és berendelt parancsnokok tekinthették azt meg, de a következő hetekben még számos rendezvény résztvevői láthatják azt. A kiállítás szállítását és gondos összeszerelését Geguss Ákos és Szegleti Tamás végezték.

2020. március 3. – A „Fecsegő” elnevezésű közösségi programunk vendége ez alkalommal a Baráti Körünk korábbi elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke, a városunk korábbi polgármestere Warvasovszky Tihamér úr volt, akivel ezúttal is Silye Sándor elnökségi tag beszélgetett. A jó hangulatú, őszinte beszélgetést sok érdeklődő tisztelte meg a jelenlétével.

2020. március 5. – A Katonai Emlékpark tulajdonosi körét képviselő Taggyűlés ezen a napon tartotta meg a gyűlését, melyen a Baráti Körünket Dr. Karsai Béla elnök úr képviselte.

2020. március 7. – A Katonai Emlékpark kialakítása 10. évfordulója és a 11. évad ünnepélyes megnyitása alkalmából rendezett nagyszabású ünnepségen részt vett Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere, Szabó István honvédelmi államtitkár, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, excellenciás Spányi Antal megyéspüspök, a Baráti Körünk tiszteletbeli elnöke, Sándor Zsolt vezérőrnagy, Székesfehérvár helyőrségparancsnoka, valamint a megye, a járás, és a környező települések vezetői, képviselői. A szép napsütésben, színvonalas műsorelemekkel gazdagított ünnepség szónokai egyaránt hangsúlyosan emelték ki a Katonai Emlékpark szükségességét és látható fejlődését, valamint a kialakításban és működtetésben meghatározó szerepet vállaló Baráti Körünk tevékenységét. A 10. évfordulóhoz természetesen torta is járt, melyet stílszerűen honvéd szablyával szeltek fel.

2020. március 11. – Az előző napon járt le az idei gyermekrajz pályázatunk beadási, illetve postára adási határideje. Ennek megfelelően a az Ifjúsági Tagozat tagjai – Juhász Zoltán, Geguss Ákos és Szegleti Tamás – megkezdték a beérkezett pályamunkák nyilvántartásba vételét, feldolgozását és digitalizálását, mely a következő hetekre is folyamatos munkát biztosít. Bár még sok alkotás „úton van” , de máris több mint 700 pályázati anyag érkezett be.

2020. március 12. – Hazánk 21 évvel ezelőtt vált a NATO, a világ legerősebb politikai és katonai szövetsége teljes jogú tagjává. Ez alkalomból a Katonai Emlékparkban külön dekorációval fogadtuk az érdeklődőket.

2020. március 15. – Ezúton is tisztelettel gratulálunk a Baráti Körünk korábbi elnökének, jelenlegi tiszteletbeli elnökének, Warvasovszky Tihamér úrnak, az Állami Számvevőszék alelnökének, akinek Magyarország köztársasági elnöke, a nemzeti ünnepünk, Március 15-e alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitűntetést adományozta.

2020. március 16. – Elkészült a 25., egyben az utolsó interjú is, mely a Baráti Körünk 25 éves történetét bemutató kiadványunk alapját adják. Silye Sándor elnökségi tag hatalmas munkát végzett az interjúk megszervezésével és rögzítésével.

2020. március 19. – A Baráti Körünk szervezésében és támogatásával, valamint Böhm Martin tagtársunk szakmai irányításával kiállítás került kialakításra a Katonai Emlékparkban, a II. világháború Fejér-megyei harcai befejeződése 75. évfordulója alkalmából, „Sárba fulladt remények” címmel. Sajnos a koronavírus következtében foganatosított szabályoknak megfelelően nem volt lehetőség megnyitót rendezni, melyet egy digitális feldolgozás közzétételével próbálunk ellensúlyozni.