Kész a csatára a sereg!

2016-09-17

Kész a csatára a sereg!

A VII. Honvédfesztivál egy hetéről

Székesfehérvár – Szeptember 23-án kezdődik a 2016-os Honvéd fesztivál, többségében Pákozd helyszínnel. A sok és színes rendezvények soráról Görög István beszélt.

Görög István a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője, a HTBK Székesfehérvári szervezetének alelnöke elmondta: szeptember 23 és 30 között lesz a VII. Honvédfesztivál. Ismeretes, az 1848. szeptember 29-i Pákozd, Sukoró csata volt az első összecsapás a szabadságharc során, ezt követte 1848, 1849-ben népünk legnagyobb szabadság küzdelme. Ennek emlékére rendezett programsorozatban arra törekednek, hogy minden korosztály a legszélesebb körben találja meg a neki tetsző elemeket. Mindezt a katona kultúra és a hagyományőrzés keretein belül teszik. Leginkább az ifjúságot akarják megszólítani, elsősorban mozgáselemekkel, versenyekkel építenek az fiatalok aktivitására. A nyitó napon az Egy nap a honvédelemért rendezvény új kezdeményezés a Honvédelmi Minisztérium részéről, kalandos ifjúsági verseny lesz aznap. A fő nap 24-e, Csatatéri sokadalom címmel hagyományőrző bemutató keretén belül látni lehet majd 1848-tól napjainkig, illetve a jövő haditechnikáját, sőt, egyes korokat meg is jelenítik majd. Sukorón idén is megemlékeznek a református templomban a haditanács üléséről, imát mondanak a szabadságharc hőseinek emlékére. Egy nappal később a fővárosban lesz a NATO futás, majd az országos pedagógiai tanácskozás következik, amikor elmondják az idén Varsóban tartott NATO csúcstalálkozó hatásait. Lesz konferencia NATO az iskolatáskában címmel, Székesfehérváron az István király általános iskola szervezésében 27-én honvédelmi versenyen vesznek részt az iskolások, egy nappal később országos számháborún ügyeskedhetnek a résztvevők, immár hetedszer. Kész a csatára a sereg címmel 29-én egész nap a KEMPP-ben a sulik erőpróbáját rendezik meg. A Szárazföldi Haderök Napján 30-án koszorúznak Pákozdon.

-Ez a Baráti Kör 19. alkalommal megrendezett hete, szerencsére sok támogatónk van az intézményektől kezdve a településeken át a vállalkozókig. Pályázaton keresztül a NATO is támogat, de a legnagyobb bevétel az, hogy a rendezők társadalmi munkában segítenek – mondta Görög István.