Közös légtér, közös felelősség!

2016-06-15

Közös légtér, közös felelősség!

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör „világjáró” kiállítása

Pakson rendezték meg 13. alkalommal a Közös légtér, Közös felelősség című kiállítást, amely a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör „műve”. A kiállítás dr. Toperczer István orvos alezredes fotóiból készült. Orvos, repülő, fotós, három különböző területe az életnek, de mégis, miért vágott bele a képek készítésébe az alkotó?

-A fotózás régi hobbim, repülősként azt gondoltam, hogy segítek megmutatni mindenkinek azt a különös, misztikus világot, amit a repülés jelent. Nem sokan láthatnak közelről olyan gépeket, amelyekkel részt vettünk a gyakorlaton, amikor 4 hónapig vigyáztuk a balti államok légterét – mondta az alezredes.

Vigyázták bizony, a 4 hónap alatt volt 25 éles bevetésük, és több mint 100 gyakorló riasztásuk.

A paksi kiállítást Varga János vezérőrnagy a HM HVK Törzsigazgatója nyitotta meg. A megnyitón ott volt a többi között Hamvas István a paksi Atomerőmű vezérigazgatója, Kovács Pál vezérigazgatói tanácsadó, dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, Barcelona cselgáncs olimpiai bajnoka, Vollend Gábor biztonsági igazgató, dr. Toperczer István orvos alezredes, valamint Fekete Tamás alezredes, a 4 hónapos repülős misszió parancsnoka.

Eddig több mint 12 ezer ember látta a kiállítást 13 helyszínen, Székesfehérvártól Budapesten, Brüsszelen át Paksig.

-A polgároknak fontos ez a látnivaló. Azért, mert tudniuk kell arról, amit nem láthatnak. Azt, hogy a védelmüket földön, vízen, levegőben folyamatosan, a nap 24 órájában biztosítják. Nagy, nemzetközi, NATO összefogással. A NATO a világ nagy részén, 28 ország polgárai számára adja ezt a biztonságot. A kiállítás azt mutatja meg, ha valakinek nincs képessége bizonyos védelmi területek ellátására, a nemzetközi összefogás segíthet, mint ahogy tette ezt a Balti országok esetében, akiknek nincs önálló légi ereje. De összefogással bizonyos időközönként rotálva ott vagyunk, és segíthetünk. Ez érvényes arra is, amit nem látunk, a közös rakétavédelemre, a közös légvédelem egyéb elemeire – foglalta össze a kiállítás lényegét Dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének az elnökhelyettese.

Cikk: Silye Sándor
Fotó: Dévényi Veronika / honvedelem.hu