Mesterhármas

2015-07-25

Mesterhármas

A sportból kölcsönzött kifejezés ebben az esetben arra utal, hogy július 24-én délután három sikeres esemény követte egymást Pákozdon. Mindhárom eseményre a HTBK Székesfehérvári Szervezete rendezésében, az Emlékparki Nyár programsorozat keretében, a Katonai Emlékparkban került sor.

Az első mozzanat egy ünnepélyes alapkőletétel volt, mellyel új fázisába léphetett az a szándék és törekvés, melyet a HTBK székesfehérvári tagjai fogalmaztak meg, s egy olyan közösségi tér kialakítására vonatkozik, mely hozzájárulhat a Baráti Kör közösségének erősítéséhez, a Katonai Emlékpark szolgáltatási körének bővítéséhez. Így erősödött tetté egy közösségi kemence építésének ötlete. A Baráti Kör tagjai lelkesen fogtak neki az építőanyag gyűjtésének, s ehhez egyre több civil szervezet és magánszemély is csatlakozott. Ezt egy szándéknyilatkozatban is rögzítették, melynek egyik példánya – néhány, a HTBK Székesfehérvári Szervezetét bemutató anyaggal együtt – bekerült az alapkő alá elhelyezett időkapszulába is. A kemence építése hamarosan megkezdődik, s várhatóan a szeptemberi Honvédfesztivál keretében avatásra is kerülhet.

Az alapkő elhelyezését követően a jelenlévők érdeklődéssel hallgatták az Isonzói csatákat bemutató előadássorozat aktuális előadását. A HTBK termét teljesen megtöltő hallgatóság egy kutató-történész szemével tekinthettek bele a száz évvel ezelőtti eseményekbe, hiszen az előadó, Stenczinger Norbert tanár úr – a Nagy Háború Kutatásáért Alapítvány munkatársa – régóta kutatja ezt az időszakot.

A gazdag programkínálat zárását, s egyben a „mesterhármas” harmadik elemét, a Kaposvári Honvédzenekar szabadtéri koncertje jelentette. Az 1958-ban alakult katonazenekar műsorszámainak széles spektrumával csodálatos nyáresti kikapcsolódást biztosított a szépszámú zenekedvelőnek, akik teljesen megtöltötték a Katonai Emlékpark zászlóterén kialakított nézőteret.

Tartalmas és szép nap volt. Méltó az Emlékparki Nyár programsorozathoz, a Katonai Emlékparkhoz és a húsz esztendős Baráti Körhöz. Az Emlékparki Nyár augusztusban is folytatódik, reméljük Önökkel.