Példaértékű győzelem

2014-09-28

Példaértékű győzelem

A 166 évvel ezelőtti győztes pákozdi csatára és annak hőseire emlékeztek az 5. Honvédfesztivál részeként megtartott ünnepségen szeptember 28-án, vasárnap a Katonai Emlékparkban.

A rendezvényen elhangzott: a pákozdi csata korántsem volt az 1848-49-es szabadságharc legnagyobb fegyverténye, de eszmei értéke méltán emelte híres győzelmeink közé. A Móga János altábornagy vezette honvédseregek sikeresen megállították az emberfölényben támadó Jellasics horvát bán csapatait. A példaértékű győzelem adta üzenet megmutatta a Habsburg-háznak a magyarok szabadságvágyát és tettre készségét.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: vitathatatlan, hogy az 1848-49-es eseménysorozat a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb időszaka. A magyar nép jövőbe vetett hittel és reménnyel vállalta a szabadságharc küzdelmeit.

„A pákozdi győzelemmel Magyarország megvédte az áprilisi törvényekkel kivívott szuverenitását” − tette hozzá Kun Szabó István.

A pákozdi hősök emléke előtt tisztelgő emlékmű megkoszorúzását követően a jelenlévők megemlékeztek dr. Gyuricza Béla vezérezredesről, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök örökös elnökéről is, akinek emléktáblája a pákozdi Katonai Emlékparkban található.

Az ünnepséget hagyományőrzők látványos, történelemidéző csatája zárta.

A cikk forrása: honvedelem.hu

no images were found