Ismeretbővítő vetélkedő

2012-02-21

Ismeretbővítő vetélkedő

A Krajczáros Alapítvány, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete közös szervezésében megtartott vetélkedőn, a városunk általános és középiskoláinak, 4 fős csapatai mérték össze – Székesfehérvár hadtörténelmével kapcsolatos –tudásukat.

A szervezők kiindulópontja az volt, hogy a kezdetektől katonavárosnak tekinthető Székesfehérvár, kiemelkedően gazdag hadtörténelmének megismertetése, szemléletes bemutatása a megszerettetéshez vezető út első állomása. Ennek szellemében fogalmazódott meg a közös program gondolata és annak tartalmi elemei is. A 9 fordulós vetélkedő során a csapatok számot adhattak az államalapítástól napjainkig terjedő időszak kiemelkedő eseményeiről, a városunkhoz kötődő katonai alakulatokról és azok híres katonahőseiről, valamint a számtalan katonai emlékműről és hadisírról.

A vetélkedő kezdéseként Németh István úr, a Karjczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke és egyben a vetélkedő zsűrijének elnöke hangsúlyozta, hogy a történelmünk ismerete és szeretete nélkülözhetetlen, annak fontossága vitathatatlan a szervezők számára és bízik benne, hogy ez az érzés a fiatalokra is átragad. A zsűri társelnöke Dr. Görög István úr, a HTBK alelnöke, kiemelte, hogy a közelmúlt hadtörténelme még él a családi emlékezetekben, de szinte napról napra halványul. A régmúlt megőrzése, a közelmúlt felidézése segíti az egyének ismereteinek bővülését és a társadalmi emlékezet erősödését. Mindketten kiemelték az együttműködés fontosságát és a társadalmi szerepvállalás szükségességét.

A legjobb teljesítményt a Tóparti Gimnázium 8. évfolyamos csapata nyújtotta és nyerte meg a vetélkedőt a Széna Téri és az István Király általános iskolák csapatai előtt. Jó érzés volt megtapasztalni a tanintézmények kiemelkedő hozzáállását, például azt, hogy a Tóparti Gimnázium, a II. Rákóczi Ferenc valamint az István Király általános iskolák 2-2 csapattal is neveztek, vagy például a Táncsics Mihály Általános Iskola csapatának felkészülési időszakban végzett munkáját, mellyel szinte valamennyi katonai emlékművet felkeresték a városban és erről egy fotósorozatot is bemutattak. De nem csak iskolai csapatok neveztek, hanem egy baráti társaság is, melyet a HTBK által szervezett MILITARY KLUB tagjai alkottak.

A vetélkedő azt is bebizonyította, hogy bőven van még tennivaló ezen a területen, hiszen a városismeret, Székesfehérvár hadtörténelme nem szerepel az iskolai tankönyvekben, azzal kevés helyen találkoznak a mai fiatalok. Ezt a hiányt igyekezett pótolni ez a vetélkedő is, amely reményeink szerint nem csak egy egyszeri fellángolás volt, hanem egy közös program egyik állomása.

A program költségeit a rendező civil szervezetek – egy városi pályázaton nyert támogatást kiegészítve – biztosították. Az egyéb értékes jutalmak mellé a dobogós helyezettek tortát is kaptak, melyeket a Krajczáros Alapítvány, a HTBK Szfvári Szervezete valamint a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága ajánlottak fel.

Úgy érezzük és hisszük, hogy a sikeresen lezajlott program bővítette a fiatalok történelmi és várostörténeti ismeretét, erősítette kötődésüket a városunkhoz.

Oláh László
a vetélkedő vezetője

Galéria: