Tizenöt év a honvédelem ügyének szolgálatában

2009-09-18

Tizenöt év a honvédelem ügyének szolgálatában

Az alapítók, Josef von Ferenczy, a neves üzletember (dandártábornok) és Nemeskürty István író-történész a magyar közélet jeles személyiségeivel közösen felhívást tettek közzé szándékukról, melynek nyomán egymás után alakultak meg a tagszervezetek, először Székesfehérvárott, majd Győrött, és a mozgalom célkitűzése rövid idő alatt országosan is kedvező fogadtatásra talált. Az alapítástól eltelt tizenöt év igazolta a kezdeményezők szándékának helyességét, mert a napjainkban működő 28 tagszervezet jelentős erőt képvisel a honvédelem gondolatának népszerűsítése, a honvédség céljainak, törekvéseinek megértetése és elfogadtatása tekintetében.

A HTBK OSZ méltó módon, ám szerény keretek között, a tizenöt éves évforduló jegyében rendezte meg a tagszervezetek országos találkozóját szeptember 4.-6. között, Mosonmagyaróváron. A megérkezést követően, a városházán az alpolgármester köszöntötte a HTBK-t az évforduló alkalmából, majd a Szigetköz népi dalkultúrájából adott ízelítőt a helyi autentikus zenekar.

A szombat délelőtti ünnepi tanácskozáson Keleti György országgyűlési képviselő, a HTBK elnöke bevezető gondolatai között méltatta az alapítók kezdeményezését, áttekintette az elmúlt 15 év fontosabb eseményeit, eredményeit és megerősítette a szervezet további elkötelezettségét a honvédelem ügye mellett. A honvédelmi miniszter képviseletében Juhász István vezérőrnagy, a HM HVK hadműveleti és kiképzési főosztályvezetője tolmácsolta a honvédelmi miniszter köszöntését, majd ismertette a Magyar Honvédség átalakításának eredményeit, fejlesztésének főbb irányait. Varga László mérnök dandártábornok, mint a megyében állomásozó MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka szólt arról, milyen jelentőséget tulajdonít a katonai szervezetek és a honvédelem ügyét felkaroló civil szervezetek közötti kapcsolatoknak a honvédség utánpótlása és megtartó erejének növelése szempontjáról. Nagy taps és elismerés fogadta Mécs Imre országgyűlési képviselő, a HTBK korábbi elnökének felszólalását, aki áttekintve a szervezet megalakulásának társadalmi-politikai körülményeit az önkéntes haderő és a civil társadalom közötti kapcsolatok időszerű problémáinak elemzésére helyezte mondanivalójának hangsúlyát. Dr. Harai Dénes ezredes, a ZMNE rektorának helyettese, a honvédelem időszerű feladatait és a civil társadalom viszonyát elemezte szociológiai előadásában. A honvédelem ügyét felkaroló szervezetek képviseletében Sipos Géza nyugállományú ezredes, a BEOSZ elnöke köszöntötte a szervezetet és átadta a bajtársi szövetség ajándékát.

A jó hangulatú találkozó a szigetközi hagyományok és a vízi világ jellegzetességeinek megismerése jegyében zárult.

cikk: Dr. Varga József nyá. ezredes,
a HTBK OSZ alelnöke