Kápolna felújítás Doberdón

2008-11-13

Kápolna felújítás Doberdón

Olasz barátaink több mint tíz éves álma valósul meg a közeljövőben

2006-ban örömmel számoltunk be Laura Luciani asszony a szervezet elnöke által elért sikerről, ami lehetővé teszi a terület és a kápolna épület önkormányzati tulajdonba kerülését. 2007. nyarán pedig örömmel üdvözöltük a Széchenyi Tudományos Társaság kezdeményezését a kápolna felújítására, valamint Dr. Szunai Miklós nagyvállalkozó felajánlását a kápolna felújítására.
2007. őszétől szoros együttműködésben az olasz és magyar szervezetekkel megfeszített munkával elkészültek a telekmegosztás és átadás engedélyei, elkészültek az engedélyezési tervek. A kivitelezési terveket a szervezetünk által mint társrendező által Székesfehérváron megszervezett „Közös Európában együtt emlékezünk” konferencián mutatta be Prof Balogh Balázs egyetemi tanár. Itt adta át Renátó Cizilin úr, az Isonzói Baráti Kör elnöke a hatályos építési engedélyt a kivitelező mecénásnak Szunai Miklós úrnak.
2008. november 2-7.-e között, Szunai úr irányításával megkezdődött a kápolna épület felújítási folyamata. Kivágták az épület környezetében található növényzetet, leszedték az elkorhadt tetőt és a műemléki jelleg fenntartásával felújították azt. Felkerült a márvány magyar címerpajzs, és egy gyönyörű üveg ablak is. A szlovén címert ábrázoló műalkotás elsőként történt elhelyezése szimbolikus jelentőségű, mivel a terület volt tulajdonosa és a környéken élők többsége is szlovén nemzetiségű.
Hasonlóan szimbolikus jelentőségű az, hogy a kápolna felszentelésére kijelölt 1918. november 11.-ei nap, 90. évfordulóján, kis ünnepség keretében koszorút helyezhettünk el a kápolna falán. Ezzel mintegy kegyeleti épületté emeltük a még fel nem szentelt, de már az eredetileg megcélzott szerepét –az emlékezés tere- betöltő épületet.

A párás ködös kedd délelőtt már háromnegyed tizenegykor gyülekeztek az olasz barátaink, akik támogatva ügyünket, eljöttek a munkából a kis ünnepre. Megjelent Gorizia megye alelnök asszonya és Doberdó polgármestere is.
Pontban 11 órakor megkezdődött a megemlékezés. A nyelvi akadályok áthidalásában ismét Kolláth Éva tagtársunk sietett a segítségünkre. A vendégek köszöntését követően először Tömböl László mk. altábornagy úr, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnoka képviseletében Görög István ezredes helyezte el a Magyar Honvédség katonái kegyeleti koszorúját.
Ezt követően Győrössy Ferenc nyá. altábornagy úr, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör nevében helyezett el koszorút.
A koszorúzást követően Renátó Cizilin elnök úr mutatta be a kápolna felújításának eddig elkészült elemeit, majd szolt a további felújítási munkálatokról. A résztvevők megtekintették a munkálatok állását. Gorízia megye alelnöke és a doberdói polgármester úr elismeréssel szolt a látottakról, és a további munkálatok végzésében, a környezet rendezésében valamint a 2009. május 29-re (Hősök Napjára) tervezett átadási ünnepség megszervezéséhez a segítségüket ígérte.
Az ünnepséget követően a HTBK szervezete egy kis fogadáson látta vendégül a rendezvényen megjelenteket. A fogadáson Györössy úr és Doberdó polgármestere mondott köszöntőt.
A munkálatok a tervek szerint a jövő héten folytatódnak.
Köszönetünket fejezzük ki dr. Szunai Miklós úrnak, aki az esős idő ellenére, betegen is irányította a felújítást és lehetővé tette, hogy a kis megemlékezést méltó körülmények között tudtuk megtartani.

– Görög István –