Emlékhelyet a békefenntartóknak!

2007-03-08

Emlékhelyet a békefenntartóknak!

A gondolat, mely szerint a világ több pontján szolgálatot teljesítő magyar katonáknak közös emlékművet alakítsanak ki a szerbiai Szarajevóban állomásozó katonai rendfenntartó kontingens tagjaitól származik.

Civil embereknek bizonyára ismerősen cseng az elnevezés: „békemisszió”. Ám az itt feladataikat teljesítő szakemberek mindennapi tevékenységeit, jó és kevésbé kellemes élményeit már kevesebben ismerik.

A Hovédelmi Minisztérium által megalkotott törvény értelmében napjainkban 1000 magyar katona teljesít szolgálatot a világ számos pontján ( a Balkánon, Afganisztánban, Kambodzsában, Kongóban, Szudánban, Ciprus – szigetén, Irakban és a Sínai-félszigeten). A békefenntartó műveletekben a katonákon kívül rendőrök, orvosok, és civil szakemberek is segítik a munkát.

A külhonban végzett feladatok pedig egyátalán nem veszélytelenek, soha sem lehet rutinból elvégezni. Sokan úgy hagyják itthon családjukat, és indulnak külszolgálatba, hogy nem lehetnek bizonyosak afelől, újra viszont láthatják szeretteiket, feleségüket, gyermekeiket…

Ezek ismertében vállalkozott arra nem egyszerű feladatra a HTBK székesfehérvári szervezete, hogy a békemisszióban szolgáló magyar katonákról – az országban egyedül álló módon – emlékművet állítva emlékeztesse a látogatókat szerepvállalásikra, áldozathozatalukra.

A Pákozdi katonai emlékhely közelében felállítandó mementót a tervek szerint május 25-én, a Magyar Békefenntartók napján avatják majd fel.

A kezdeményezők – a Pákozdi Emlékhely Bizottsággal és a Bólyai Alapítvánnyal közösen – gyűjtést hírdet az emlékmű elkészítésének anyagi támogatásra.

Ez úton hívja adkozásra mindazokat, akiknek szívügye a békemissziók magyar katonáinak emléket állító létesítmény elkészítése, egyúttal anyagi támogatása.

A pénzadományokat az alábbi számla számra kérik megküldeni:
OTP – 11736116-20140452