NATO Tanulmányút

A „NATO az iskolatáskában” programsorozatunk sikerét jelzi, hogy a kezdeményezés zárásaként meghívást kaptunk egy húszfős diákcsoport számára a Szövetség új brüsszeli központjába. A NATO Társadalmi Kapcsolatokért felelős szervezete, a Public Diplomacy Division – PDD, támogatásával mosonmagyaróvári, debreceni, budapesti, nagyváradi és szekszárdi fiatalok vehettek részt élményekben gazdag tanulmányúton Brüsszelben 2018. december 14.-én.

   

A diákokat és kísérőiket a PDD-ben dolgozó és a látogatást szervező honfitársunk Szilárd Antónia fogadta és vezette végig az egész napos kiváló programon. Ennek során a fiatalok a NATO Központ 2018-ban átadott impozáns új épületegyüttesében tájékoztatást kaptak a Szövetség működéséről, jelenlegi legfontosabb feladatairól és megismerkedhettek a biztonságot szolgáló partnerségi kapcsolatok legaktuálisabb kérdéseivel.

   

Magyarország Állandó NATO Képviseletének vezetői személyesen tájékoztatták a résztvevőket hazánk kül-, biztonság- és védelempolitikai érdekeinek Szövetségen belüli megjelenítéséről, ezek legfontosabb elveiről és mindennapi gyakorlatáról. Dr Orosz Zoltán altábornagy a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatala vezetője az Észak Atlanti Tanács legfőbb katonai tanácsadó testületében végzett képviseleti feladatokról, míg Marosfi Gábor az Állandó Képviselet helyettes vezetője a Tanács munkájában megjelenő magyar képviseletről adott tájékoztatást. A diákok aktív érdeklődését jelezte az előadásokat követő, a Szövetség működése gyakorlatát és a magyar képviseleti munkát érintő kérdések sora.

   

A tájékoztatók mellett aktív szereplés is várt a fiatalokra, ahol maguk is számot adhattak felkészültségükről a PDD munkatársai által a Szövetségről összeállított tudásfelmérő kérdésekben és az ellenfeleinktől származó, a különböző média felületeken megjelentetett és tudatosan célzott álhírek felismerésében. Angol nyelven adtak interjúkat a látogatásról és annak hasznosságáról a NATO Média munkatársainak és maguk is készítettek helyszíni bejegyzéseket benyomásaikról a közösségi médiában. Büszkék lehetünk a csoport teljesítményére.

A NATO-beli látogatást követően az Európai Parlamentbe utazott a csoport, ahol a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatala munkatársai segítségével interaktív „Európai Uniós utazáson” ismerkedtek meg az Unió működésével. A tanulmányút valójában az osztálytermekben fejeződik be, hiszen iskoláikba visszatérve a diákok osztályfőnöki órák sorozatán számolnak be brüsszeli élményeikről.