„AZ ÉN VÁRAM – AZ ÉN HAZÁM” gyermekrajzpályázat – ÖSSZEFOGLALÓ

2016-06-16

„AZ ÉN VÁRAM – AZ ÉN HAZÁM” gyermekrajzpályázat – ÖSSZEFOGLALÓ

Az előző évi hasonló kezdeményezéseket
2013. – A Szent Korona Védelmében / 204 pályamunka,
2014. – Szent László a lovagkirály / 1.004 pályamunka,
2015. – Az Ólomkatona / 389 pályamunka
követően, 2015 decemberében indítottuk el a negyedik rajzpályázatunk felhívását.

A 2016. évi rajzpályázatunkra 1.349 pályamunka érkezett, melyet – tekintettel a közös alkotási lehetőségre – összesen 1.553 gyermek alkotott.

A beadott pályamunkák közel fele (kb 40 %) Erdélyből és a Partiumból érkezett. Nagymennyiségű alkotás érkezett Nagyváradról, Gyergyószentmiklósról, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Gyimesfelsőlokról, Örvéndről és Élesdről. Ezek a települések az elmúlt években is pályáztak.
Ezekből a térségekből több új település is csatlakozott a felhívásunkhoz – Érmihályfalva, Biharfélegyháza, Székelyhíd, Margitta, Lövéte, Hegyköszentmiklós, Szentegyháza, Kézdimartonfalva, Micske, Paptamási, Gyergyóalfalu.

A felhívásunk erdélyi és partiumi népszerűsítésében, illetve az ott készült alkotások összegyűjtésében a Tanoda Egyesület, konkrétan a Kecse Gabriella elnök rengeteget segített.

Egy alkotás Horvátországból (Eszék), kettő pedig Szlovákiából (Cakov és Tornalja) érkezett.

Magyarországról az előző években és az idén is kaptunk alkotásokat az alábbi településekről: Székesfehérvár, Budapest, Lajoskomárom, Pákozd, Zsámbék, Várpalota, Baj, Makó, Bóly, Kisvárda, Záhony, Kőszegszerdahely, Szeged, Eger, Sárisáp, Alsószentiván, Felcsút, Sárkeresztúr, Berettyóújfalu.
Új pontokat jelentenek a rajzpályázatunk térképén: Fülöpszállás, Mór, Nagydorog, Iklad, Monor, Komárom, Győr, Gyöngyös, Pitvaros, Maroslele, Csanádpalota, Bükkábrány, Tataháza, Nagykanizsa, Veszlény, Dabas-Sári, Penészlek, Velence, Jánoshalma.

Külön érdemes szólni Székesfehérvárról, ahonnan az alábbi tanintézmények kapcsolódtak a felhívásunkhoz:
II. Rákóczi Ferenc Ált Iskola
Táncsics Mihály Ált Iskola
Zentai Úti Ált Iskola
Bory Jenő Ált Iskola
Kodolányi Középiskola
Kodály Zoltán Ált Iskola, Gimnázium és AMI
Szent Imre Ált Iskola és Óvoda
Felsővárosi Ált Iskola
Talentum református Ált Iskola
Sziget Utcai Ált Iskola
Széna Téri Ált Iskola
Comenius Két Tanítási nyelvű Ált Iskola

Az örömteli, de talán előre nem jósolhatóan nagy mennyiségű alkotás feldolgozása (táblázatba rendezés, digitális fotózás, sorszámozás és zsűrizésre való előkészítése) hatalmas feladatot jelentett a feldolgozásban részt vett személyeknek, melyet elsősorban az Ifjúsági Tagozat tagjai, valamint az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében Kodolányis diákok végeztek.

Az előző évekhez képest újítást jelent, hogy – tekintettel a kiemelkedő létszámra – minden résztvevő gyermeknek, függetlenül az értékeléstől, illetve az elért eredményétől, egy emléklapot készítettünk és adtunk át, illetve juttatunk el.

2016_az_en_varam_osszefoglalo-001

A díjazottaknak a korábbi években már szinte védjegyünkké vált, egyedi tervezésű, paszpartúzott okleveleket adtuk át.

2016_az_en_varam_osszefoglalo-002

Az alkotások technikai kivitelezése ismét sokszínű, hiszen a hagyományos színes ceruza, grafit, festék rajzokon kívül megjelent az ujjlenyomatos technika, a sodrott papírgolyócskákból készített kép, a számítógépes grafika, valamint több (bár a kiírásunk nem tette lehetővé) a várak papírból készített térbeli kialakításával készült pályamunka is.

Az idei rajzpályázatunknak külön értéket ad az a tény, hogy a gyerekek alkotásain mintegy hatvan történelmi várunk jelenik meg, köztük sok olyan, mely már szinte teljesen a feledés homályába merül.
Az alábbi várakat elevenítették meg a gyerekek:
Diósgyőr, Siklós, Pozsony, Simontornya, Drégely, Visegrád, Eger, Nándorfehérvár, Csesznek, Gyula, Tata, Segesvár, Bory-vár, Vajdahunyad vára, Gyimesbükk, Bojcza Törttorony, Törcsvár (Brassó megye), Zólyom, Kőszeg, Sümeg, Sebesvár, Veszprém, Trencséni vár, Krasznahorka, Krakkó, Kinizsi-vár, Buda vára, Erdődi vár, Bölény, Hollókő, Sárospatak, Somló, Esztergom, Fűzér, Siklós, Iszkaszentgyörgyi kastély, Solymoskő (Bihar megye), Fogarasi vár, Halászbástya, Szigligeti Színház (Nagyvárad), Boldogkő vára, Peles kastély, Ika vára (Felsőcsernát), Gyergyószentmiklósi Örmény Templom, Salgóvár, Varjúvár, Erked-vártemplom, Mikó vár, Déva, Küküllővár, Magyarózd vára, Kőhalom, Hirip vára, Szárhegyi kastély, Csókakő, Nagyvázsony.

Ugyancsak a rajzpályázatunkhoz kapcsolódó, kiemelkedő jelentőségű információ, hogy ebben az évben is megrendezésre került a nagyváradi és székesfehérvári diákok közös alkotása. A korábbi rajzpályázataink és az azokhoz kapcsolódó rendezvények során a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola és a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vezetői, pedagógusai és diákjai olyan jó kapcsolatot alakítottak ki, mely testvériskolai, sőt nagyon jól működő testvériskolai kapcsolattá erősödött. Évente több közös rendezvény fémjelzi a testvériskolai kapcsolatot, melyek közül számunkra kiemelt fontosságú a március 23-i program, amikor Székesfehérváron, a Helyőrségtörténeti kiállítás termeiben, 12-12 váradi és fehérvári tanuló együtt készítette el a pályázati alkotásait.

2016_az_en_varam_osszefoglalo-004 2016_az_en_varam_osszefoglalo-003

A korábbi évek hagyományainak megfelelően – a lehető legnagyobb személyes részvétel biztosítása és a programunk népszerűsítése érdekében – ismét két külön helyszínen került sor ünnepélyes eredményhirdetésre és kiállítás megnyitóra.

A nagyváradi kiállításra 2016. április 21-én, a Festum Varadinum keretében, a Vár L-épületében kerül sor. Ez az épület egy kívülről téglaborítású, hosszú, egyszintes épület, melynek belseje a boltíveivel és a téglafalaival egyedi hangulatot sugároz, mely nagyon jól illeszkedik a várak történelmi témájához.

A nagyváradi rendezvényen jelen volt Dr. Cser-Palkovics András úr, Székesfehérvár MJV polgármestere, a HTBK Székesfehérvári Szervezete tiszteletbeli elnöke és Huszár István úr, Nagyvárad alpolgármestere. A Baráti Körünket, illetve a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhelyet Dr. Görög István úr képviselte.

2016_az_en_varam_osszefoglalo-008 2016_az_en_varam_osszefoglalo-005 2016_az_en_varam_osszefoglalo-006 2016_az_en_varam_osszefoglalo-007

A nagyváradi eseményhez kapcsolódik az a jó hír is, mely szerint a szervezőbizottság és a résztvevők szavazatai alapján az egyhetes Festum Varadinum kulturális rendezvénysorozat legszínvonalasabb rendezvényei közé választották a gyermekrajzpályázatunkat, melyet egy szép emlékplakettel is jutalmaztak.

2016_az_en_varam_osszefoglalo-010 2016_az_en_varam_osszefoglalo-009

Még a székesfehérvári eredményhirdetés előtt lehetőség adódott néhány alkotás széleskörű bemutatására, hiszen a rajzpályázatunk szakmai támogatója, a Dinnyési Várpark május végén, egy történelmi várakat látványosan megjelenítő rendezvényén állítottunk ki néhány alkotást.

2016_az_en_varam_osszefoglalo-012 2016_az_en_varam_osszefoglalo-011

A székesfehérvári kiállításra és ünnepélyes eredményhirdetésre 2016. június 3án, a Szent István Művelődési Házban került sor. A zsúfolásig megtelt, impozáns teremben a székesfehérvári Bárdos kórus éneke köszöntötte a rendezvényt, melyen jelen volt excellenciás Spányi Antal megyéspüspök úr, Róth Péter úr, Székesfehérvár alpolgármestere, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Szabó András ezredes úr, illetve a szervezők képviseletében Dr. Görög István úr, a HTBK Székesfehérvári Szervezete elnökhelyettese, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője.

Az eredményhirdetést – tekintettel a Nemzeti Összetartozás Napjára – a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ötödik osztályos tanulói tavaszköszöntő néptánc-csokra, a nagyváradi és gyergyószentmiklósi diákok szavalatai, dalai, hangszeres műsorszámai és fergeteges néptáncbemutatójuk tette még emelkedettebbé.

2016_az_en_varam_osszefoglalo-019 2016_az_en_varam_osszefoglalo-013 2016_az_en_varam_osszefoglalo-014 2016_az_en_varam_osszefoglalo-015 2016_az_en_varam_osszefoglalo-016 2016_az_en_varam_osszefoglalo-017 2016_az_en_varam_osszefoglalo-018

A két ünnepélyes eredményhirdetésen összesen 30 Aranyceruza-díj, 29 Ezüstceruza-díj, 31 Bronzceruza-díj és 25 különdíj került kiosztásra.

Az eredményhirdetéseket követően – a részletes beszámolóval és a díjazottak hivatalos listájával együtt – valamennyi alkotás látható HTBK honlapján (az összes alkotás megtekintéséhez kattintson ide), ahol már kialakítottunk egy külön felületet a korábbi évek rajzpályázatainak bemutatására is.

Tekintettel arra, hogy a rajzpályázatunk eredményeként nagyon sok történelmi várunk – köztük sok olyan, mely szinte már csak az emlékezetben él – jelent meg az alkotásokon, kötelességünknek és felelősségünknek érezzük, hogy egy külön honlapfelületen, várankénti bontásban, hiteles kiegészítésekkel jelenítsük meg nemzetünk történelmi emlékeit, a várakat.

A Baráti Körünk által, negyedik alkalommal megszervezett, s ebben az évben is nemzetközivé erősödött gyermekrajzpályázatunkra kiemelkedő számban küldtek pályamunkákat, melyre alapozva kijelenthető, hogy a gyermeki alkotások hozzájárultak ahhoz, hogy a történelmi váraink megelevenedtek!

Oláh László
a rajzpályázat szervezője

MÉDIATÜKÖR:

Erdély online3
Nemzetközi rajzpályázat várainkról
2016.04.22 12:48 Akt.: 2016.04.22 12:53

(Fotó: szekesfehervar.hu)

Nemzetközi rajzpályázat bemutatóját és díjátadóját tartották meg csütörtök délben a várban, a Varadinum keretében. A kiállítás további két hétig tekinthető még meg.

Negyedszerre hirdetett úgynevezett hadtörténeti alapú rajzpályázatot a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK), az idei témája: Az én váram – az én hazám. A pályázat lebonyolításában ez évben is társ volt a nagyváradi Tanoda Egyesület, közös szervezésükben került sor a díjátadásra csütörtök délben a várban. Ott, ahol egyébként is “nagyüzem” volt, hiszen az Iskola másként-program is zajlik, szinte egymás sarkára léptek a gyerekcsoportok, erre az ünnepségre is sokan eljöttek. Meleg Vilmos színművész szavalatai után Oláh László, a HTBK ifjúsági tagozatvezetője köszöntötte a megjelenteket és ő volt a továbbiak moderátora is. Elsőként dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester gratulált a verseny résztvevőinek és pedagógusaiknak, hangsúlyozva, hogy a pályázaton 1553 gyerek vett részt, akik 68 várat jelenitettek meg rajzaikon (a rajzok mellett képzőművészeti alkotásoknak is nevezhető pályamunkák is voltak, sőt, nem csak várak, de például a nagyváradi színház épülete is megjelent- szerz.megj.) és ezt úgy értékelte, hogy a diákok mintegy dokumentációs munkát is végeztek. Huszár István nagyváradi alpolgármester úgy vélte, hogy a várakat bemutató tárlat nem is lehetne jobb helyen, mint a várban, ugyanakkor nem csak a gyerekek, de az őket munkára serkentő szülők és tanárok munkáját is megköszönte. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes azt emelte ki, hogy a pályázatra Erdélyből illetve Partiumból érkezett a legtöbb alkotás. A résztvevők munkáját megköszönte még Kecse Gabriella a Tanoda Egyesület nevében.

Bihar jól szerepelt

Ami a további statisztikai adatokat illeti: az 1553 gyerek 1349 pályamunkát készített (voltak csoportos alkotások is). A beadott pályamunkák közel fele erdélyi vagy partiumi, a többi 38 magyarországi, 2 szlovákiai és egy horvátországi településről érkezett. Megyénket Nagyvárad mellett Örvénd, Élesd, Érmihályfalva, Félegyháza, Székelyhid, Margitta, Hegyközszentmiklós, Micske, Paptamási képviselte. De megyénk a csúcstartó a legtöbb alkotást jegyző iskolák között (123, Szacsvay Imre Iskola), illetve a Művészeti Líceum büszkélkedhet a leadott pályamunkák számához arányítva a legtöbb díjazottal. A jutalmakat a fentebb nevezettek adták át, a Bronz-, Ezüst- és Aranyceruza Dijak mellett számos különdij is gazdára talált, illetve gazdára fog találni a közeljövőben, hiszen sokan nem voltak jelen, de nem csak a távolabbi, például székelyföldi megyékből, hanem nagyváradiak vagy Bihar megyeiek sem, nagyrészük a már említett Iskola másként programban volt elfoglalva. A szervezők az okleveleken és könyvjutalmakon kívül minden résztvevőnek egyedi tervezésű emléklapokat is átadtak/eljuttatnak. Mint megtudtuk, minden alkotás láthatóvá válik a htbkszfvar.hu oldalon. A várban összesen 500 (!) pályamunka van kiállítva, ezeket 2 hétig lehet még megnézni a vár K épületében (a nyári színház bejáratótól jobbra).
………………………………………………………

1. Erdély online1, cikk

2. Erdély online2, cikk

3. Bihari Napló, facebook

4. Fehérvár Médiacentrum
Videó1
Videó2

5. Festum Varadinum, facebook oldal

6. M1 Híradó, youtube

7. Nagy Háború blog, facebook oldal

8. Nyolcezer.hu, cikk

9. Székesfehérvár.hu, cikk