A váraink megelevenedtek… avagy gyorsjelentés a rajzpályázatunkról

2016-03-28

A váraink megelevenedtek… avagy gyorsjelentés a rajzpályázatunkról

A HTBK Székesfehérvári Szervezete – a Katonai Emlékparkkal és a nagyváradi Tanoda Egyesülettel együttműködve – már negyedik alkalommal hirdetett meg hadtörténelmi témájú gyermekrajzpályázatot. Az előző három évben összesen több mint kétezer pályamunka érkezett hazánk szinte mindet tájáról és a határon túli területekről, s az alkotásokból nagyszabású kiállításokat rendeztünk Székesfehérváron és Nagyváradon.

A jelenlegi pályázat témája – „Az én váram – az én hazám” – arra kínált lehetőséget, hogy a vállalkozó kedvű gyermekek nemzetünk történelmi várait, vagy az általuk megálmodott, kitalált várakat jelenítsék meg. Nagy örömünkre 1.349 pályamunka érkezett, mely azt jelenti, hogy – tekintettel a közös alkotás lehetőségére is – több mint ezerötszáz gyermek, s ezzel együtt nagyon sok család, iskolai közösség foglalkozott nemzetünk hadtörténelmével és annak ismert, vagy már a feledés homályába merülő emlékeivel. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a rajzpályázatunkra érkezett alkotásokon több mint ötven történelmi várunk jelenik meg, köztük több olyan is, mely már kevéssé ismert.

Itt kell kiemelnünk azt is, hogy ebben az évben, a téma fontosságára való tekintettel a Dinnyési Várpark is csatlakozott a szervezőkhöz, s a jövőben ott is sok alkotás bemutatásra kerül.

A képek nyilvántartása, digitalizálása befejeződött, most a zsűritagok végzik felelősségteljes és hatalmas munkájukat.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően, ebben az évben is két helyszínen rendezünk ünnepélyes eredményhirdetést és nagyszabású kiállítást.

2016. április 21-én, 12.30-kor Nagyváradon, a nemrég felújított vár L-épületében, majd június 3-án – a Nemzeti Összetartozás Napja jegyében – Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban.

Az eredményhirdetéseket követően a honlapunkon közzétesszük az eredménylistákat, illetve látható lesz valamennyi alkotás is.

Ezúton is köszönjük az együttműködőinknek, a tanintézmények pedagógusainak, a családoknak, hogy ilyen sok időt, energiát fordítottak az alkotások elkészítésére, s nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan fordítottak figyelmet nemzetünk hadtörténelmére.