HTBK összefoglaló a 2019. július 17. – október 15. közötti időszakról

HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR SZÉKESFEHÉRVÁRI SZERVEZETE

– Közhasznú szervezet –

8000 Székesfehérvár, Malom utca 2.    Tel./ Fax: 00-36-22 -311-255    www.htbkszfvar.hu

HÁTTÉRANYAG

a 2019. október 15-i elnökségi üléshez

Az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak áttekintése

  2019. július 17. – október 15.

2019. július 17. – Elnökségi ülés, melynek keretében tagfelvételt nyert Juhász Zoltánné és Juhász Zoltán, akik már hosszabb ideje segítik az Ifjúsági Tagozat munkáját, valamint Velancsics Katalin, Bedő István, Szabó Katalin Erika valamint Mazsinla Tibor. Az Elnökség tagjai áttekintették az előző időszakban elvégzett munkát, valamint a következő időszak – benne kiemelten a X. Honvédfesztivál – feladatait.

2019. július 20. – Az Emlékparki Nyár kulturális programsorozat keretében, a gyerekeknek és gyermekes családoknak szóló „Azimutuló” rendezvény várta az érdeklődőket a Katonai Emlékparkban.

2019. július 20. – Az Emlékparki Nyár keretében, a délutáni-esti program keretében előbb a honvédségi alkotótáborokban készült képzőművészeti alkotásokból összeállított kiállítás megnyitására került sor. Az elsősorban hadtörténelmi vonatkozású képeket felsorakoztató kiállítást az egyik alkotó, Dr. Kiss Attila orvos ezredes mutatta be a közönségnek. Az est további részében pedig a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar szabadtéri koncertjét élvezhette a nagyszámú közönség.

2019. július 29. – Immár négyéves hagyomány, hogy a Polgárdin megrendezett gyermektábor egyik délutánját hadtörténelmi, honvédelmi programmal töltjük meg. Így történt ez most is, s a több mint harminc táborozó gyermek nagy örömmel és lelkesen fogadta a programunkat, melyet Oláh László tagozatvezető vezetett.

2019. augusztus 03. – Az Emlékparki Nyár ismét a legfiatalabbaknak kínált programot. Ez alkalommal szerényebb volt az érdeklődés az Azimutoló elnevezésű program iránt.

2019. augusztus 03. – A Honvédelmi Minisztérium felkérésére a Baráti Körünk jelenítette meg a Katonai Emlékparkot és annak a szolgáltatásait Komáromban, a Monostori Erődben rendezett katonai családi napon. A bemutatópont és Raptor harcjáték vezetésében Csibrik Ildikó, Geguss Ákos, Oláh László, Szegleti András és Szegleti Tamás vett részt.

2019. augusztus 07. – Néhai Hajsó Gusztáv úr hagyatékát képező közel 160 darab szakszerűen megépített repülő makettet a családja a Baráti Körünknek adományozta annak érdekében, hogy az bemutatásra kerülhessen a Katonai Emlékparkban. A miniatűr repülőgépek karbantartását és rendszerezését Pap György végezte, a szállításban és a kiállítás berendezésében Geguss Ákos és Szegleti Tamás vettek részt.

2019. augusztus 08. – A Határtalanul program keretében ebben az időszakban is több Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról, Partiumból és Erdélyből érkező gyermekcsoport látogatja meg a Katonai Emlékparkot, s válnak részeseivé a számukra kialakított programban. Ez alkalommal 47 felvidéki diák volt a vendégünk.

2019. augusztus 08. – Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezreddel egyre tartalmasabb kapcsolatot próbálunk kialakítani, melynek egyik elemeként az ezred által szervezett gyermektábor számára biztosítottunk tartalmas, izgalmas programot a Katonai Emlékparkban.

2019. augusztus 08. – A Berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvánnyal több évre visszanyúló kapcsolatunk van, s nagy örömmel köszöntöttük L. Ritók Nóra elnök kiállítását – a Tarsoly Egyesület szervezésében – Székesfehérváron, melynek megnyitóján Dr. Görög István és Sajner Gyula urak is részt vettek.

2019. augusztus 08. – Az Emlékparki Nyár kulturális programsorozat keretében ez alkalommal Kalmár Zsolt képi-gondolkodó fotókiállítása nyílt meg a Katonai Emlékparkban, majd pedig a Tata Helyőrségi Zenekar szabadtéri koncertje következett.

2019. augusztus 14, 18, 21–én egy-egy, majd 22-én pedig két határon túlról érkezett diákcsoportot fogadhattunk a Katonai Emlékparkban.

2019. augusztus 22. – A X. Honvédfesztivál sajtóbeharangozója és a Katonai Emlékpark két állandó és egy időszaki kiállítása megnyitása együtt biztosított tartalmas délutánt. Elsőként a „Virágok Doberdóról” című nagyméretű, művészi kivitelezésű pannó került a végső helyére, ahol ezentúl állandó emléket állít egy első világháborús örök szerelemnek. Ezt követően került bemutatásra Hajsó Gusztáv hagyatékát képező repülőgép-makett gyűjteményből kialakított „Légiharcok Magyarország felett 1944-45” című kiállítás. Harmadik elemként az MH 1. Hadihajós és Tűzszerész Ezred parancsnoka, Szilágyi Zsolt ezredes úr mutatta be a hadihajózás történetét átfogó időszaki kiállítást. A programelemek során Dr. Karsai Béla elnök úr és Dr. Görög István elnökhelyettes tájékoztatta a jelenlévőket és a média képviselőit a Baráti Körünk tevékenységéről, a Katonai Emlékparkban megvalósítandó feladatainkról.

2019. augusztus 27. – A honvédelmi ágazati szakképzésben résztvevő és a budapesti Than Károly Ökoiskola kadét képzésében résztvevő diákok számára szervezett tábor látogatott a Katonai Emlékparkba, akik részére a Baráti Körünk tagjai szerveztek hadtörténelmi, honvédelmi alapú, tartalmas és élményekkel teli programot.

2019. augusztus 29. – A Határtalanul program keretében két újabb csoport érkezett a Katonai Emlékparkba, s vett részt a részükre kialakított programban.

2019. augusztus 31. – A Baráti Körünk Ifjúsági Tagozat öt tagja működtette azt a Katonai Emlékpark és HTBK közös bemutatópontot, mely a RepTár Piknik nagyszámú látogatója számára került kialakításra szolnoki Repülőmúzeumban.

2019. szeptember 05. – A Fejér Megyei Védelmi Bizottság felkérésére ismét Lajoskomáromban, a Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskolában rendeztük meg a Hazafiság Iskolája programunk kihelyezett változatát. Az egész tanítási napot kitöltő pedagógiai programot személyes részvételükkel tisztelték meg Dr. Simon László kormánymegbízott, excellenciás Spányi Antal megyéspüspök, Török Szabolcs tankerület igazgató és Dr. Karsai Béla elnök urak.

A program egy nagyszabású hadtörténelmi jellegű, 1848-at megidéző bemutatóval zárult, melyben az iskola valamennyi felsős tanulója nagy lelkesedéssel és fegyelemmel vett részt.

2019. szeptember 05. – A Határtalanul program erre az időszakra szóló együttműködése két újabb csoport érkezésével zárult. A nyári-őszi időszakra kiterjedt programban közel 2.000 határon túli diák vett részt a programban.

2019. szeptember 05. – A Baráti Körünk 24 tagja ezen a napon indult el a gyergyószentmiklósi kegyeleti útra,  a 75 éve a székelyföldi településen meggyilkolt fehérvéri katonák emléke előtt fejet hajtani. E napok során meglátogattunk és megkoszorúztunk több katonai síremléket, ahol magyar, és székely katonák estek áldázatául az I. és a II. világháború harcainak. Szeptember 7-én a gyergyói hegyoldalban kedves ünnepség keretében hajtottak fejet tisztelegve az elhunytak előtt a jelen lévő helyiek, meghívottak és a HTBK csapata, majd a helyi civilek meggyilkolásáról is megemlékeztünk a templom előtt, ahol zárásként megszólaltak a csengettyűk is. Szép napok voltak, amikor megérintett bennünket a történelem. 

2019. szeptember  06. – Ugyancsak hagyományosnak tekinthető a részvételünk a Partiumi Honismereti Konferencián, melyet ebben az évben már 25. alkalommal rendeztek meg. Ez alkalommal is Oláh László képviselte a Baráti Körünket, s egy plenáris előadás keretében mutathatta be a honismerettel és hagyományőrzéssel kapcsolatos törekvéseinket s a Katonai Emlékparkhoz kötődő tevékenységünket.

2019. szeptember 07. – A HTBK Táborfalvai szervezete 20 tagját köszönthettük a Katonai Emlékparkban, akikkel például a NATO kiállításunk bemutatása és népszerűsítése során is jó az együttműködésünk.

2019. szeptember 08. – A Honvédelmi Minisztérium felkérésére a Börgöndi Repülőnapon is bemutattuk a Baráti Körünket és a Katonai Emlékparkot. Az egész napos nagyszabású légi-show tömegeket vonzott az egykori katonai repülőtérre, ahol nagyon sok érdeklődő számára mutatkozhattunk be.

2019. szeptember 09. – A Hazafiság Iskolája 9. tanév ünnepélyes megnyitójára és a 2019-20-as tanév első rendezvényére került sor a Katonai Emlékparkban. A rendezvény során a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola 192 tanulója válhatott részesévé a pedagógiai programunknak, s élményszerű körülmények között ismerkedhetett nemzetünk hadtörténelmével, a honvédelemmel, s gazdagíthatták történelmi ismereteiket.

2019. szeptember 11. – Megemlékezés Székesfehérváron a Gyergyói kőnél, a Gyergyószentmiklós határában lemészárolt 159 székesfehérvári katonára. A megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett Dr. Karsai Béla elnök úr.

2019. szeptember 17. – Az Emlékparki Nyár képzőművészeti kiállításai során egyre erősebb az együttműködésünk a katonaalkotókkal és az alkotótáborok szervezőivel. Ezt erősítheti tovább, hogy az idei alkotótábor zárására meghívást kapott Dr. Görög István elnökhelyettes úr, aki a balatonakarattyai rendezvényen megerősítette a barátságokat és újabb kapcsolatokat épített.

2019. szeptember 18. – A Fejér Megyei Védelmi Bizottság felkérésére a Baráti Körünk képviseletében Dr. Görög István és Szegleti Tamás részt vett a bizottság kihelyezett munkaértekezletén Balatonkenesén, ahol a kapcsolati lehetőségek szélesítése mellett Raptor lézerharcot is rendeztek a lelkes résztvevőknek.

2019. szeptember 19. – Az idei rajzpályázatunkra sok szép alkotást kaptunk Pécsváradról, ahol sérült és fogyatékkal élő tanulók ragadtak rajzszereket. A zsűri javaslata alapján felajánlottuk részükre, hogy legyenek vendégeink Pákozdon, de ezt a nehéz helyzetük miatt nem tudják megtenni. Ezért az Ifjúsági Tagozat úgy határozott, hogy mi megyünk el Pécsváradra és az iskolában valósítjuk meg a számukra elérhetetlennek tűnő programot. Ezen a napon a Tagozat négy tagja – Geguss Ákos, Juhász Zoltán,  Szegleti Tamás és Oláh László – önkéntes munkában rendezett meg egy négy foglalkozási helyből álló hadtörténelmi foglalkoztatót Pécsváradon.

2019. szeptember 20. – Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatónője kezdeményezésére, az irányítása alá tartozó középiskolák valamennyi kilencedik évfolyamos tanulója a 2019-20-as tanévben részt a Hazafiság Iskolája programunkban. Tekintettel arra, hogy a – remélhetőleg hosszú távú – kezdeményezés most indult, ezért ebben a tanévben még néhány magasabb évfolyam is részt fog venni a programunkban, mely összesen több ezer tanulót fog jelenteni. Az első iskolaként a Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája 260 tanulója kapcsolódott be a programba.

2019. szeptember 23-29. – A X. Honvédfesztivál, melyről részletes beszámoló és több videó film is található a Baráti Körünk és a Katonai Emlékpark honlapjain. Szeptember 23-án az Általános Iskolák Honvédelmi Csapatversenyére, 24-én pedig a Számháborúra került sor. Szeptember 25-én – a Honvédfesztiválok új elemeként – az MH BHD szervezésében, a „Célra tarts” honvédelmi vetélkedő országos döntőjére került sor a Katonai Emlékparkban. 26-án egy Hazafiság Iskolája programot rendeztünk, 178, Budakesziről érkezett diák számára, s a programot a megvalósítási módszereink értékelésére és aktualizálására is kihasználtuk. 27-én egy újabb Hazafiság Iskolája (Gyulaffy László Általános Iskola 250 tanulója) program mellett a HOSOSZ által szervezett harci túra népesítette be a Mészeg-hegyet. 27-én este a Sukorói Református templomban került megrendezésre a Haditanács emlékét őrző rendezvény.

28-án a Honvédelmi Sportszövetség által támogatott „Csatatéri sokadalom” kínált kimagaslóan gazdag hadtörténelmi, honvédelmi és katonai hagyományőrző programot.

Szeptember 29-én, a Pákozd-sukorói csata emléknapján 10 órakor, Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr avatta fel Szent László király szobrát a Katonai Emlékpark zászlótere közepén. Avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy méltó helyre került a lovagkirály szobra. Ezt követően Dr. Gyuricza Béla emléktáblájához vonultak az emlékezők, ahol L. Simon László országgyűlési képviselő úr méltatta a HTBK alapítója, örökös elnöke és a Katonai Emlékpark megálmodója életútját és kimagasló tevékenységét. 11 órakor kezdődött a megemlékezés az Obeliszknél, ahol a Magyar Honvédség Parancsnoksága képviseletében Sándor Zsolt vezérőrnagy úr, Székesfehérvár helyőrségparancsnoka mondott ünnepi beszédet.

Délben a Mészeg-hegy aljában ismét ágyúk dörögtek és huszárok vágtattak, s a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség, valamint közel 300 Ifjú Nemzetőr közreműködésével elevenedtek meg a 171 évvel ezelőtti események, a szabadságharc harcalaki mozzanatai, melyet Prof. Dr. Hermann Róbert hadtörténész narrálása tett még élvezetesebbé.

2019. október 04. – A Honvédelmi Sportszövetség pályázati támogatásával, a Hazafiság Iskolája programra 200 diák érkezett a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskolából, akik a programjukat követően, közönségként részt vettek a 13 órakor kezdődött, s 1849. október 6-a fájdalmas emlékét ápoló megemlékezésen is. Az „Aradi Emlékpont”-nál rendezett megemlékezésen a velencei, Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai adták a megemlékezés műsorát, s az iskola igazgatója, Stossek Balázs úr mondott megemlékező beszédet.

A nap második felében Kecse Attila, nagyváradi gyűjtő tárgyaiból kialakított kiállítás megnyitására került sor. Az 1944-es erdélyi harcok tárgyi emlékeit bemutató kiállítást Jásdi Balázs úr nyitotta meg.

2019. október 05. – A Tavaszi Hérics Alapítvány felkérésére és anyagi támogatásával felkérést kaptunk, hogy a Dorog-Ebszőnybánya mellett megrendezett nagyszabású lövészverseny egy versenypontjaként Raptor lézerharcjátékot szervezzünk a versenyzőknek, illetve vegyünk részt a verseny szervezésében. A programban az Ifjúsági Tagozat négy tagja vett részt.

2019. október 07. – A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett katonanemzedéki találkozó részeként, a Honvédelmi Miniszter úr részvételével, koszorúzásra került sor a Katonai Emlékparkban .

2019. október 07. – A Szakképzési Centrummal való együttműködésünk részeként, ezen a héten négy rendezvényre is sor került. Ezen a napon Bicskéről a Vajda János Szakgimnázium 60 tanulója, 08-án az I. István Szakgimnázium 126 diákja, 09-én a Vörösmarty Mihály Szakgimnázium 145 tanulója, s 11-én pedig a Váci Mihály Szakképző 132 diákja vett részt a hazafiság Iskolája programban.

2019. október 10. – A Hazafiság Iskolája újabb rendezvénye is igazolta, hogy a pedagógiai program nem előre legyártott panelekből áll, s nem egy kaptafára készülnek, hanem maximálisan igazodnak a résztvevő iskolák igényeihez. Ez a nap újabb kihívás elé állította a szervezőket, de a program végén valamennyi résztvevő, diák és pedagógus egyaránt elégedetten nyilatkozott. A székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csatlakozott a Rákóczi Szövetség „Rákóczi nyomában” programjához, s ehhez kapcsolódóan az iskola 4-8. évfolyamai valamennyi diákja (300 fő) a Hazafiság Iskolája program olyan „átiratában” vehetett részt, melynek tartalmi középpontjában II. Rákóczi Ferenc és kora állt.

2019. október 11. – Az Ifjúsági Tagozat – kibővülve néhány önkéntes együttműködővel – a délutánt Bodajkon, az Általános Iskolában töltötte, ahol az Iskola, Honvédelmi Sportszövetségi támogatással, egy hadtörténelmi délutánt rendezhetett, melyre a Baráti Körünket kérték fel. Az alsó tagozatos diákok Apródképző, a felsősök pedig Hazafiság Iskolája programban vehettek részt. Az iskola diákjai nagyon lelkesek, a tanárok elégedettek voltak, az Igazgató úr pedig hálás volt a közreműködésünkért. 

2019. október 11. – Szomorú hír érkezett a Baráti Körünkhöz. A mai napon elhunyt Mordényi Endre tagtársunk, aki hosszú évtizedekig volt lelkes tagja a közösségünknek, sőt az elmúlt években – magas életkora ellenére is – rendszeres résztvevője volt a rendezvényeinknek. Osztozunk a család gyászában, s Bandi bácsi emlékét méltó módon őrizzük!

2019. október 15. – A Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezésében újabb iskola, a székesfehérvári Széchenyi István Szakgimnázium 93 diákja volt a Hazafiság Iskolája résztvevője.