HTBK összefoglaló a 2018. december 12. – 2019. február 18. közötti időszakról

HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR

SZÉKESFEHÉRVÁRI SZERVEZETE
– Közhasznú szervezet –

8000 Székesfehérvár, Malom utca 2.    Tel./ Fax: 00-36-22 -311-255    www.htbkszfvar.hu

HÁTTÉRANYAG

a 2019. február 18-i elnökségi üléshez

Az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak áttekintése

2018. december 12. – 2019. február 18.

 

2018. december 12. – Elnökségi ülés, melynek keretében az elnökség elfogadta Németh Dóra tagfelvételi kérelmét, illetve megtárgyalta a napirend szerinti témákat.

2019. január 08. – Az „Együtt – Szövetségben” elnevezésű. a Magyarországon települő NATO egységeket bemutató kiállításunk bontása Ózdon és áttelepítése az Óbudai Gimnáziumba
2019. január 12. – Az Elnökség egész napos felkészítést tartott a Katonai Emlékparkban, ahol lehetőség adódott a Baráti Körünk helyzetének elemzésére, a szervezetünkön belül, illetve a környezetünkben zajló folyamatok vizsgálatára az előttünk álló – közelebbi és távolabbi – feladatok áttekintésére.

2019. január 12. – Megemlékezés a Doni kápolnánál az 1943. január 12-i urivi áttörés évfordulóján, a Don-kanyarban elveszett 2. magyar hadsereg tiszteletére és emlékére. A rendezvényen Vargha Tamás és Dr. Vezekényi Csaba helyettes államtitkárok, valamint a különböző felekezetek képviselői emlékeztek az áldozatokra, a magyar nép legszörnyűbb tragédiájában eltűntekre, megsebesültekre, és fogságba esettekre.
2019. január 15. – Az „Együtt – Szövetségben” kiállításunk megnyitása az Óbudai Gimnáziumban. A rendezvényen a kiállítás megnyitásában, részletes bemutatásában, illetve a rendezvény második felében a diákokkal történő kötetlen beszélgetésben Dr. Görög István, Sajner Gyula, Dr. Hajós Dezső, Oláh László urak, valamint a Magyar Atlanti Tanács képviseletében Kovács Attila úr vett részt.

2019. január 17. – Az Ifjúsági Tagozat évindító munkaértekezlete, melynek keretében a Tagozat tagjai, valamint az együttműködők és meghívott vendégek összegezték az elmúlt időszak eseményeit, illetve a következő időszak feladatait.

 

2019. január 22. – Az „Együtt – Szövetségben” kiállításunk áttelepítése és megnyitása Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban. A rendezvényen Oláh László, Dr. Hajós Dezső és Kovács Attila urak köszöntötték a tantestületet és a diákokat és mutatták be a kiállítást. A kiállítás különböző települések, helyszínek közötti szállításában, felállításában és szétszerelésében állandó segítők Geguss Ákos és Szegleti Tamás urak.
2019. január 22. – A 2019. évi gyermekrajzpályázatunk indítása a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. Az idei rajzpályázatunk címe: „Süvegemen nemzetiszín rózsa”. A kezdeményezésünk fővédnökségét – a korábbi fővédnökeink mellett – ebben az évben Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr is vállalta.

„Süvegemen  nemzetiszín  rózsa”

 

 

2019. január 28. – Az „Együtt – Szövetségben” kiállításunk megnyitása a Budai Gimnáziumban, ahol ez alkalommal Oláh László és Dr. Hajós Dezső urak mutatták be a magyarországi NATO egységeket a tanároknak és diákoknak.

2019. január 29. – A Tarsoly Egyesület felkérésére, a Mindenki Akadémiája sorozat keretében Oláh László, az Ifjúsági Tagozat vezetője tartott előadást a Magyar Honvédség 170 éves történetéről.
2019. január 29. – Fecsegő programsorozatunkban ezúttal Dávid Kornél volt a rendezvény vendége.
2019. január 31. – A Veszprémi Báthory Általános Iskola tantestületi értekezletén Oláh László kapott lehetőséget a Baráti Körünk és a Hazafiság Iskolája program bemutatására.
2019. február 06. – Az elmúlt hat év gyermekrajzpályázatait bemutató kiállításunk – az idei pályázatunk beharangozásaként – a Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskolában került bemutatásra, ahol az iskola diákjai dallal és tánccal köszöntötték a kiállításunkat, melyről a Fehérvár Televízió és a Fejér Megyei Hírlap is tudósított.

2019. február 07. – A Köfém Nyugdíjas Klub felkérésére, az Köfém Művelődési Házban Oláh László, tagozatvezető tartott előadást az elmúlt 170 év hadtörténelmi érdekességeiről.
2019. február 08-10. – A piski csata 170. évfordulója alkalmából és tiszteletére a Baráti Körünk is részt vett azon a nagyszabású rendezvényen, melyet Böjte Csaba szerzetes szervezett meg. Az 1849. február 9-i nagyon véres csatában magyar honvédsereg sikerrel védte meg azt a hidat, mely Bem József tábornok azt mondta: „Ha elvész a híd, elvész Erdély is”.
Ez alkalomból utazott Dévára – a Krajczáros Alapítvánnyal együtt – a Baráti Körünk delegációja is, melyet Dr. Görög István elnökhelyettes úr vezetett, s tagja pedig Geguss Ákos, valamint a Zentai Úti Általános Iskola négy tanulója volt. A program részeként a fehérvári felnőttek és diákok – a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeivel együtt – gyalog, Ifjú Nemzetőr egyenruhában, fapuskával a kézben tették meg az utat Déváról a Piski csata egykori helyszínéig.

2019. február 09-10. – A Fehérvári Utazás Kiállításon Szegleti Tamás és Juhász Zoltán urak, az Ifjúsági Tagozat tagjai is segítették a Katonai Emlékpark és az ott folyó tevékenység bemutatását az érdeklődőknek.
2019. február 12. – A Baráti Körünk képviseletében László Tibor és Silye Sándor elnökségi tagok, valamint Oláh László tagozatvezető vettek részt a „Civilség jelene és jövője” című munkaértekezleten a Városházán.
2019. február 12. – A Baráti Körünk Ifjúsági Tagozata, valamint az általuk szervezett programok bemutatása és kapcsolataik szélesítése érdekében Oláh László tagozatvezető a Nádasdladányi Általános Iskola igazgatónőjével egyeztetett a közös célokat szolgáló együttműködés lehetőségeiről.
2019. február 14. – A gyermekrajzpályázatainkat összefoglaló kiállítás a Székesfehérvári Ciszterci Gimnáziumba költözött át, ahol az ünnepélyes megnyitón több mint 200 tanuló volt jelen. A rendezvényt Orosz Ágoston igazgató úr nyitotta meg, majd Oláh László tagozatvezető méltatta a 2013 óta egyre ismertebbé váló kezdeményezést. A diákok egy kis dallal és műsorral köszönték meg, hogy a kiállítás a Ciszterben is látható.
A rajzpályázatokat bemutató kiállítás szét- és összeszerelésében, és szállításában Geguss Ákos, Juhász Zoltán és Szegleti Tamás urak, az Ifjúsági Tagozat tagjai segítenek.

2019. február 14. – A Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Katonai Emlékpark és a Baráti Körünk közötti háromoldalú szerződés előkészítése, az együttműködési munkaformák kialakítása érdekében Szarka János úrral egyeztetett Dr. Görög István elnökhelyettes és Oláh László tagozatvezető.