Béke Lángja: elismerés a Katonai Emlékparknak és Pákozdnak a nyár nyitányán

forrás: feol.hu

Díszes egyenruhákban, magyar és osztrák katonai viseletben gyülekeztek a résztvevők civilekkel vegyülve a Pákozdi Katonai Emlékparkban, ahol a Béke Lángja emlékmű avatásával nyílt meg a VII. Emlékparki Nyár programsorozat.

A rendezvényen adta át Margarete Habsburg-Lothringen és férje, Habsburg-Lothringen Sándor az osztrák Béke Lángja Alapítvány által alapított Béke Lángja kitüntetéseket is.

A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar játéka közben az átadásra váró Béke Lángja elismerés letakarva várta a leleplezés pillanatát. Az osztrák, a magyar és az Európai Unió himnusza meghitt pillanatai után Herta Margarete Habsburg-Lothringen köszöntötte a megjelenteket, a többi között Benkő Tibor honvédelmi minisztert, Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár, és Takács Jánost, Pákozd polgármesterét, Görög Istvánt, a HTBK alelnökét, a KEMPP ügyvezetőjét.

Ahol béke, ott a szabadság

– A béke lángja összeköt bennünket. Mindannyiunknak megvannak a saját gyökerei, nyelve, kultúrája, de ahhoz, hogy megértsük felebarátainkat, olyan magot kell elültetnünk, ami segíti, hogy tudjunk egymással beszélni, egymást megérteni. Azzal, hogy átadjuk a Béke Lángja érdemrendet, erőt és bátorságot szeretnénk ajándékozni, új hidat építeni egymás felé, hogy közösen támogassuk a békét. Mert ahol béke van, ott szabadság van, ahol szabadság van, ott béke is van. Köszönetet mondok mindenkinek, aki segített abban, hogy a Béke Lángját elhelyezhettük Pákozdon – fogalmazott Margarete Habsburg-Lothringen.

béke

Habsburg-Lothringen Sándor, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Margarete Habsburg-Lothringen a díjátadáson 
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Elismerések

Ezt követően a hercegné, a Béke Lángja Alapítvány elnöke és férje, Habsburg-Loth­ringen Sándor királyi herceg, az alapítvány alelnöke leleplezték a pákozdi kövön nyugvó, diófából készült alkotást. Utána elismerést adtak át Benkő Tibornak, Cser-Palkovics Andrásnak, Takács Jánosnak, Görög Istvánnak, Spányi Antalnak, L. Simon Lászlónak és másoknak.

– Ez a nap az elismerés mellett a nyárról, a fiatalokról szól. Az emlékpark bizonyítéka annak, hogy vannak helyek, ahol nyáron fel lehet töltődni, értékeket közvetíteni. Bízunk abban, hogy sokan jönnek családostól ide a nyári időszak alatt. Várunk mindenkit a Nemzeti Emlékhelyre, a tó partjára és Székesfehérvárra. Köszönet az alapítványnak az elismerésért, ami szimbolizálja azt a helyet, amit itt Görög Istvánék felépítettek, ami felhívja a figyelmet a történelmi sorfordítóinkra, hőseinkre – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A helyőrségi zenekar játékával kezdődött az ünnepség 
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

– A Béke Lángja több, mint kitüntetés, hiszen a parkban lévő jeleket kötelességünk átadni a következő generációnak. Rendkívül fontos a béke, annak megőrzése – tette hozzá Takács János.

– Az elismerés megilleti katonáinkat, és hozzátartozói­kat, akik a békéért harcoltak, életüket és vérüket áldozták érte. Napjainkban forrong a világ, és ez megköveteli, hogy előrelátóan, körültekintően gondoljunk a béke megőrzésére. Katonáink sokat tesznek ennek érdekében – jelentette ki a miniszter.

E nappal kezdetét vette tehát az Emlékparki Nyár sorozata. Augusztus végéig szinte minden héten lesz program, előadások, kiállításmegnyitók, koncertek. Jó nyár jár majd azokra, akik ide kilátogatnak!

Link: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/beke-langja-elismeres-a-katonai-emlekparknak-es-pakozdnak-a-nyar-nyitanyan-3119186/