Pour Gyula (1877-1916) m. kir. honvéd századosra emlékezünk halálának 105. évfordulóján

2021-09-15

Pour Gyula (1877-1916) m. kir. honvéd századosra emlékezünk halálának 105. évfordulóján

105 évvel ezelőtt, 1916. szeptember 15-én, a Comen-i fennsík, egy dolinájában két nehéz gránát robbanásakor vesztette életét Pour Gyula a székesfehérvári 17-es Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred századosa és közel 40 honvédje.

Kitartásának, katonai tudásának és helytállásának elismeréseképpen a hadiékítményes Katonai érdemkereszt III. osztályával, a Vaskoronarend III. osztályával és a Signum laudissal is kitüntetett honvédtiszt halálnak híre gyorsan terjedt katonái között.

Az ezred részére maga József főherceg, valamint a hadosztály parancsnoka, Somorjai báró Lukachich Géza császári és királyi altábornagy is részvétét fejezte ki.

„Pour Gyula 17 ik honvédgyalogezredbeli százados hősi halála alkalmából József főherceg a következő táviratot küldte a 17. honvédgyalogezred parancsnokságához: „Mélyen megindulva értesülök hős bajtársam, Pour százados hősi haláláról. Igaz szívből osztom az én vitéz 17. ezredem gyászát és bámulattal gondolok mindig azokra, akik életüket áldozták fel ügyünkért. József főherceg.“ – Tolnavármegye és a Közérdek, 1916-09-28 / 66. szám, 273. oldal

1916. szeptember 18-án ideiglenesen a St. Daniel-i temetőben helyezték nyugalomra, de még 1916 októberében Székesfehérvár saját halottjaként ismerte el és a Hosszú temetőben helyezte örök nyugalomra.

Síremlékét valószínűsíthetően, katonatársa a 17-es Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred főhadnagya, Földes Szabó János készítette. A síremlék egy katonát formál meg domborműként, a bal felső sarokban pedig az I. zászlóalj parancsnokának arcképét láthatjuk, szintén domborműként.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a 17-es Székesfehérvári honvédek a Doberdón címmel, 2008-ban egy hiánypótló kiadvánnyal emlékezett meg a Doberdó-fennsík embertelen harcairól, és állított méltó emléket az első világháború hősi halottainak.

A Katonai Emlékparkban, a XX. századi háborúk emlékpontján felállított világháborús barakkban fotó is őrzi az emlékét.