Az „ÓLOMKATONA” nemzetközi gyermekrajzpályázat – összefoglaló

2015-06-24

Az „ÓLOMKATONA” nemzetközi gyermekrajzpályázat – összefoglaló

A HTBK Székesfehérvári Szervezete által meghirdetett és lebonyolított gyermekrajzpályázat 2015-ben is nemzetközivé szélesedett, sőt kétszeresen is. Egyrészt azért, mert a négy szervező közül egy székesfehérvári, kettő nagyváradi, és egy pedig pákozdi, másrészt pedig azért, mert a gyermeki alkotások a történelmi Magyarország sok-sok területéről érkeztek. Összesen 389 pályamunka érkezett, mely azt jelenti, hogy – tekintettel a csoportos alkotási lehetőségre – több mint négyszáz gyermek, sok család és iskolai közösség foglalkozott nemzetünk hadtörténelmével.

Az ólomkatona, mint a gyermekek egyik kedvenc játéka, hitelesen közvetíti a különböző korok katonáinak világát, s pozitív emberi tulajdonságokkal rendelkezve segíti a nevelést.

A HTBK Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, a nagyváradi Tanoda Egyesület, valamint a Pro Liberta Egyesület összefogásával meghirdetett pályázatra több mint harminc településről érkeztek gyermekrajzok, s a legtöbb Székesfehérvárról és Nagyváradról. Ennek megfelelően az ünnepélyes eredményhirdetések és a csodás gyermeki alkotásokat bemutató kiállítások is elsődlegesen, ebben a két városban kerültek és kerülnek megrendezésre.

2015. május 7-én, Nagyváradon a gyermekpalota impozáns épületében került sor az első eredményhirdetésre és kiállításra. A sok érdeklődőt vonzott rendezvényen jelen volt Biró Rozália szenátor asszony, Huszár István úr, Nagyvárad alpolgármestere, Deák Lajosné székesfehérvári képviselő, Dr. Görög István úr a HTBK első-alelnöke és a KEMPP ügyvezetője, valamint Kecse Gabriella, a nagyváradi Tanoda Egyesület elnöke.

Az eredményhirdetés során több mint hetven díj került kiosztásra, s a legjobbak „Aranyceruza-díjat” kaptak.

A díjazott gyermekrajzok alkotóinak a szervezők egy egyedi tervezésű és magas színvonalon elkészített, egyedi nyomású, passzpartúzott okleveleket készíttettek, melyeket nagy örömmel vettek részt a jutalmakkal együtt.

A kiállítás közel kétszáz gyermekrajzot tett láthatóvá, s mutatta be, hogy a legfiatalabbak miként gondolkodnak a honvédelemről, a katonákról, a nemzetünk védelméről, s miként jelenítik ezt meg rajzaikban.

Fotó: szekesfehervar.hu

A nagyváradi kiállítás május 26-ig volt látható, s azt követően a kiállítás Székesfehérvárra költözött, ahol június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján, a Szent István Művelődési Házban kerültek bemutatásra, s akkor került megrendezésre az eredményhirdetés második rendezvénye is.

A Székesfehérvár egyik legszebb épületében megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen Dr. Cser-Palkovics András polgármester úr köszöntötte a jelenlévőket, az alkotókat, a felkészítő tanárokat, a családtagokat és a szervezésben közreműködőket.

A rendezvényen jelen volt excellenciás Spányi Antal megyéspüspök úr, Fucsku Sándor vezérőrnagy úr, az MH Összahaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Kecse Gabriella, a nagyváradi Tanoda Egyesület elnöke, Dr. Karsai Béla úr, a HTBK székesfehérvári elnöke, Dr. Görög István úr, a Katonai Emlékpark ügyvezetője, Takács János úr, Pákozd Nagyközség polgármestere, Jakubek Ágnes, a Szent István Művelődési Ház igazgatója, valamint Vlaszák Mihály úr, a Fémöntő Kft. tulajdonosa.

A rendezvény nyitásaként – tekintettel a Nemzeti Összetartozás Napjára – a gyergyószentmiklósi vendégdiákok műsora köszöntötte a rendezvényt és az ünnepet. A szavalatok, énekek és a néptáncok csodás alaphangulatot teremtettek az eredményhirdetéshez, melynek során mintegy nyolcvan elismerés átadására került sor.

Fotó: szekesfehervar.hu

A rendezvénynek helyszínt adó, impozáns teremben több mint háromszáz alkotás került kiállításra, mely még a következő hetekben is látható volt.

A színvonalas gyermekrajzok bemutatását a honlapon való megjelentetésen kívül, igyekszünk egyre több helyszínen megtenni, s ennek megfelelően 2015. június végén a pákozdi Katonai Emlékparkban is rendeztünk egy mini-kiállítást.

A pályaműveket IDE kattintva tudják megtekinteni.
A díjazottak listája