Iskolák Csatája a Katonai Emlékparkban Pákozdon

A Honvédelmi Sportszövetség valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete egyaránt kiemelt feladatának tekinti a tanulóifjúság hazafias, honvédelmi nevelését, a hadtörténelem és a honvédelem népszerűsítését, a katonai jellegű sportágak iránti érdeklődés felkeltését, az egészséges, sportos életmód kialakítását. E célok elérése érdekében fogott össze a két civil szervezet, s hozzájuk kapcsolódott – a célokkal azonosuló, illetve programhoz ideális helyszínt és feltételeket biztosító – Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely.

Az „Iskolák csatája” egy olyan újszerű kezdeményezés, melynek keretében a résztvevő iskolák 40 fős csapatai, a külön programelemek során ismerkedhetnek meg a 170 éves Magyar Honvédség történetével, valamint gyakorlati versenyszámokban mérhetik össze ügyességüket. A versenyszámok állandó paraméterekkel kerültek kialakításra, s a tanév során megrendezendő újabb Iskolák csatáján született eredmények összevethetőek lesznek, s így nem csak az egy napon jelen lévők versengenek egymással.

Az 1848/49-es szabadságharchoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások, a korszakra jellemző harcalaki mozzanatok és mozdulatok elsajátítása, a legmagyarabb fegyvernem – a huszárság – történetével való ismerkedés, a „huszárvágás” szablyavívó mozdulatai begyakorlása, valamint az 1848-ban született honvédség története további eseményei megismerése kiváló lehetőséget biztosít a hadtörténelem megszerettetésére. A gyakorlati versenyszámok (katonai akadálypálya, fegyverszerelés, kézigránátdobás, lövészet és egyéb ügyességi feladatok) pedig az élményszerűséget, a versengés izgalmát biztosítják.

Az esemény hivatalos megnyitójára március 30-án, 10.00 órakor kerül sor, melyen Dr. Nébald György, a Honvéd Sportszövetség általános alelnöke és Dr. Karsai Béla a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke köszönti a résztvevőket.

Az első alkalmon Zichyújfalu, Lajoskomárom, Iváncsa és Baracs diákjai vesznek részt a programon. Az esemény nem egyszeri alkalom, a következő megmérettetés április 6-án, szombaton folytatódik további 4 iskola diákjainak részvételével.