Hírek, események

Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete 2019. évi közgyűlése

2019-04-11

Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete 2019. évi közgyűlése

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete 2019. évi Közgyűlését 2019. április 23-án (kedden) 15,30 órakor – határozatképtelenség esetén – 2019. április 23-án (kedden) 16,00 órakor tartja.

Helye: Polgármesteri Hivatal Díszterem, 8000, Székesfehérvár, Városház tér 1.

Bővebben >>>

 

ÉLETKÉPEK A MAGYAR HADTÖRTÉNELEMBŐL

ÉLETKÉPEK A MAGYAR HADTÖRTÉNELEMBŐL

Hagyományőrzők közreműködésével a történelemkönyv egyes fejezetei megelevenednek a pákozdi Katonai Emlékparkban 2019. április 13-án. Az eseményen megismerkedhetnek a látogatók a magyar hadtörténelem jelentős eseményeivel hagyományőrzők közreműködésével. Bemutatásra kerülnek a II. világháború katonáinak háborús mindennapjai, sőt a látogatók ennek részeseivé is válhatnak.

Bővebben >>>

Iskolák Csatája – 2019. április 6.

Iskolák Csatája – 2019. április 6.

ISKOLÁK CSATÁJA – a Honvédelmi Sportszövetség, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete közös programja 2019. április 6-án.

A szervezési elveknek megfelelően, a második alkalommal megrendezett programon is több környékbeli járás tanintézményét, illetve azok 40 fős diákcsapatait fogadtuk. Csákvár, Csór, Székesfehérvár és Pákozd diákjai vettek részt a programban, melynek egyik – talán a legmeghatározóbb – elemeként össze is mérték ügyességüket.

Bár a reggeli órákban még kicsi eső áztatta a pákozdi Mészeg-hegyet, s az annak tetején lévő Katonai Emlékparkot, de a program kezdetére még a nap is kisütött, s így minden feltétele adott volt egy jó versenynek.

Bővebben >>>

Iskolák Csatája a Katonai Emlékparkban Pákozdon

2019-03-29

Iskolák Csatája a Katonai Emlékparkban Pákozdon

A Honvédelmi Sportszövetség valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete egyaránt kiemelt feladatának tekinti a tanulóifjúság hazafias, honvédelmi nevelését, a hadtörténelem és a honvédelem népszerűsítését, a katonai jellegű sportágak iránti érdeklődés felkeltését, az egészséges, sportos életmód kialakítását. E célok elérése érdekében fogott össze a két civil szervezet, s hozzájuk kapcsolódott – a célokkal azonosuló, illetve programhoz ideális helyszínt és feltételeket biztosító – Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely.

Az „Iskolák csatája” egy olyan újszerű kezdeményezés, melynek keretében a résztvevő iskolák 40 fős csapatai, a külön programelemek során ismerkedhetnek meg a 170 éves Magyar Honvédség történetével, valamint gyakorlati versenyszámokban mérhetik össze ügyességüket.

Bővebben>>>

80 éves lenne – közös emlékezés dr. Gyuricza Bélára

80 éves lenne – közös emlékezés dr. Gyuricza Bélára

Dr. Gyuricza Béla vezérezredesre emlékeztek Pákozdon március 23-án.

Családja és a tágabb értelemben vett „családja”, vagyis a vezetésével létrehozott civil szervezet, az általa megálmodott Katonai Emlékpark képviselői, valamint a Székesfehérváron szolgáló katonák rótták le tiszteletüket az egykori országgyűlési képviselő, politikai államtitkár, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete alapító és örökös elnöke emléke előtt. Gyuricza Béla rengeteget tett a hadsereg és a civil társadalom kapcsolatának kiépítése és erősítése érdekében. /forrás: honvedelem.hu/

Bővebben>>>

A Katonai Emlékpark titkai – tájékozódási verseny

2019-03-28

A Katonai Emlékpark titkai – tájékozódási verseny

Verőfényes napsütés, madárcsicsergés, pattanó rügyek és sorra érkező vidám, sportos családok jellemezték a március harmadik szombatján, a Katonai Emlékparkban, Pákozdon megrendezett családi „tájgyalogló” napot.

Bővebben >>>

Hazánk NATO csatlakozásának 20. évfordulójára

2019-03-12

Hazánk NATO csatlakozásának 20. évfordulójára

Hazánk NATO csatlakozásának huszadik évfordulóján 400 gyermek töltötte be a Katonai Emlékparkot, akik megtekintették a 70 éves NATO-ról és benne hazánk 20 éves tagságáról szóló „Hét évtized a békéért és szabadságért” című kiállítást és a NATO tájékoztató pontot. Birtokba vették az új, érintőképernyős tájékoztató táblát, melyen a mivagyunkanato.hu oldalon elérhető kisfilmek tekinthetők meg. Ezen kívül ismerkedhettek a Magyarországon települt NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) egységben szolgáló többnemzetiségű katonákkal és a katonai rendészekkel, azok fegyverzetével, eszközeivel.

Bővebben >>>

Évadnyitó a Katonai Emlékparkban Pákozdon

2019-03-04

Évadnyitó a Katonai Emlékparkban Pákozdon

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely 10. évadának ünnepélyes megnyitására 2019. március 09-én, szombaton 10 órától kerül sor, melyre tisztelettel várunk minden kedves Érdeklődőt.

Bővebben>>>

Mindenhol dallal és tánccal köszöntötték nemzetünk hadtörténelmét

Mindenhol dallal és tánccal köszöntötték nemzetünk hadtörténelmét

A 2013-ban elindított és Kárpát-medencei szintűvé erősödött gyermekrajzpályázat 2019. évi felhívása elindult, s ebben az esztendőben a „SÜVEGEMEN NEMZETISZÍN RÓZSA” címmel kínál lehetőséget a tanulóknak, hogy foglalkozzanak nemzetünk gazdag hadtörténelmével és ahhoz kapcsolódóan alkossanak.

Bővebben>>>

Kegyeleti emlékút és megemlékezés a Piski csata 170. évfordulóján

2019-02-13

Kegyeleti emlékút és megemlékezés a Piski csata 170. évfordulóján

1849. február 9-én az egész szabadságharc kimenetelére nagy hatással bíró csatára került sor a Déva város közelében található Piski falu mellett. A Sztrigy hegyi folyó 40 m hosszú hídja megtartása az osztrák csapatok átjutásának megakadályozása nagy jelentőségét maga Bem József tábornok így jellemezte: „Ha elvész az híd elvész Erdély!” Nagyon véres csatában értek el sikert a honvédek, aminek eredményeként sikerült megvédeni hidat és az osztrák térnyerést.

 

Erre a nagy jelentőségű és szimbolikus győzelemre emlékezett Böjte Csaba szerzetes hívó szavára több mint 100fő határon túli és anyaországi polgár, közöttük a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári Szervezete aktivistái, és a Zentai utcai Általános Iskola 4 fő diákja. Velünk tartott Nick Ferenc a Falvak kultúrájáért Alapítvány vezetője is.

Tovább>>>