Hírek, események

2018-12-06

A beszédes csend nagy dolgot szülhet, általa közelebb kerülhetünk magunkhoz

Mihócza Zoltán vezérezredes a katonáról, a nagyvilágról, a szolgálatról, a kihívásokról

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a Markó S. Mária Egyesület Fecsegő, avagy Arcok, harcok, emberek, életutak nevet viselő beszélgető sorozatának a vendége a Nyitrai úti Közösségi Házban Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összahaderőnemi Parancsnokságának megbízott parancsnoka volt. Aki nagy tudásról, lényegre törésről tesz mindig tanúbizonyságot. Azzal kezdtük: olyan magasságba, ahova a katonai pályáján jutott, nem szédül?

– Nem, mert amíg az ember eljut ide, a hosszú úton megszokja a magasságot. Hiszek a szolgálat fontosságában, és minden katonának, közszolgának, hazafinak mélyen hinnie kell ebben, mert csak így élhet helyesen. Hiszek a csend fontosságában, mert a csend meghatározó. Azért, hogy meghalljuk az Úr szavát, és a csendben tudunk elmélyedni, és a csendben tudjuk értékelni mindazt, ami velünk történik. A csend szüli a nagy dolgokat, a csend megnyugvás. Olyan nyugvópont az életünkben, ami arról szól, hogy mit tettünk, mit kell tennünk, ma, és a jövőben. A csend segít abban, hogy közelebb jussunk saját magunkhoz, saját gondolatainkhoz, hogy visszajussunk saját emlékeinkhez.

Bővebben>>>

Hol sírjaik domborulnak…

2018-11-30

Hol sírjaik domborulnak…

Hol sírjaik domborulnak…

Visintinben emlékeztek magyarok, fehérváriak a Nagy Háború elesettjeire

Sokan indultak útnak Debrecenből, Nagyváradról, Székesfehérvárról, Budapestről, jöttek az Isonzó mellé, az emlékezés útján. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete 20 éve kezdte Székesfehérvár katonai ezredeinek a múltját kutatni, ennek eredményeként jutottak el Doberdóba, és kitartó munkájuknak köszönhetően áll a negyedik gúla, a székesfehérvári 17. gyalogezred katonáira is emlékezve.

Bővebben>>>

Nemzetközi gyermektalálkozó és honvédelmi verseny

Nemzetközi gyermektalálkozó és honvédelmi verseny

Nemzetközi gyermektalálkozó és honvédelmi verseny

AZ I. VILÁGHÁBORÚ BEFEJEZÉSE 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL
2018. október 5-7. Pákozd – Velence

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a Tavaszi Hérics Gyermekalapítvány szervezésében, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a Drótszamár Park és Kemping támogató együttműködésével, 2018. október első hétvégéjén került megrendezésre a Nemzetközi Gyermektalálkozó és Honvédelmi Verseny.

A gyermektalálkozó elsődleges célja az volt, hogy az első világháború befejezése 100. évfordulója alkalmából egy olyan programot valósítson mely, melynek során az egykor együtt vagy éppen egymás ellen harcolt népek, országok legfiatalabb generáció képviselői találkozhassanak, barátkozhassanak, együtt játszanak és versenyezzenek.

Bővebben>>>

„…A szent szabadság oltalmára…”

„…A szent szabadság oltalmára…”

„…A szent szabadság oltalmára…”

2018.09.29.

Szombaton, Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, a Nemzeti Emlékhelyen a magyar honvédség 170. évfordulóját ünnepelték. E napon, szeptember 29-én, 1848-ban volt a pákozdi csata, az 1848-1949-as szabadságharc első csatája, első dicsőséges győzelme. Bár Jellasics bán túlerővel támadott, de mégis kénytelen visszakozni, mert nem bírt a Móga János által vezetett magyar sereggel. Ettől kezdve, ama győztes naptól van magyar honvédség, később hadsereg, és ettől kezdve beszélhetünk magyar honvédről. A katonáról, aki védi a hont.

Bővebben >>>

Összefoglaló – VI. Ifjúsági Honvédelmi Tábor 2018

2018-08-10

Összefoglaló – VI. Ifjúsági Honvédelmi Tábor 2018

2018_VI-IHT-osszefog

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely együttműködésével, ebben az évben is megrendezte a honvédelmi táborát, melynek ezúttal is a velencei Drótszamár Park és Kemping biztosított helyszínt és ideális feltételeket.

A teljes összefoglaló megtekintéséhez kérjük kattintson ide.

Összefoglaló a „Huszárgyerek, huszárgyerek…” – Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatról

2018-07-12

Összefoglaló a „Huszárgyerek, huszárgyerek…” – Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatról

ÖSSZEFOGLALÓ A
„HUSZÁRGYEREK, HUSZÁRGYEREK…”
KÁRPÁT-MEDENCEI GYERMEKRAJZPÁLYÁZATRÓL

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület összefogásával, 2018-ban is –immár hatodik alkalommal – megrendezésre került a hadtörténelmi alapú gyermekrajzpályázat.

A januárban, a Magyar Kultúra Napján elindított felhívásunk hatására, számtalan településen, iskolában, alkotóközösségben és családban indult meg a munka, melynek eredményeként 2.236 alkotás készült el, s jutott el a szervezőkhöz, melyek elkészítésében – a csoportos alkotás lehetőségével élve – összesen több mint 2.700 gyermek vett részt, s munkájukat pedig több mint 250 pedagógus segítette. Continue reading “Összefoglaló a „Huszárgyerek, huszárgyerek…” – Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatról”

Meghívó estre

2018-04-19

Meghívó estre

2018.04.24. kedd 18 órára,

a Honvédség és Társadalom Baráti Kör
és a Markó S. Mária Emlékalapítvány
szervezésében tartott estre, mely alkalommal

KŰ LAJOS

az Aranycsapat Alapítvány elnöke,
Fejér megye díszpolgára,
előbbre válogatott labdarúgó

vall hivatásáról, életpályájáról.

A vendéget kérdezi:
Silye Sándor újságíró

HELYSZÍN: a Nyitrai úti Közösségi Ház
(Székesfehérvár, Nyitrai út 13.)

Az alkalom nyilvános és díjtalanul látogatható.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Jótékonysági koncert a pákozdi Kultúra Házában

2018-04-17

Jótékonysági koncert a pákozdi Kultúra Házában

2018. április 20-án 18 órától
koncertet ad
Székesfehérvár Helyőrség Zenekara.

A koncert bevételével a Pákozdért Alapítvány céljai megvalósítását kívánják támogatni!
A koncerttel egy időben Simon M. Veronika és művészbarátai által felajánlott festményekre lehet licitálni!
A koncertre jegyek válthatók, melynek teljes összege az alapítvány javára kerül befizetésre. Támogatójegyet is válthat! Continue reading “Jótékonysági koncert a pákozdi Kultúra Házában”