A Katonai Emlékpark titkai – tájékozódási verseny

 

Verőfényes napsütés, madárcsicsergés, pattanó rügyek és sorra érkező vidám, sportos családok jellemezték a március harmadik szombatján, a Katonai Emlékparkban, Pákozdon megrendezett családi „tájgyalogló” napot.

A szakmai háttérről a Zöldpont Egyesület gondoskodott, a családi túrázáshoz a feltételeket a Honvédelmi Sportszövetség biztosította. A – többségében előre regisztrált – családoknak egy tájfutó térkép segítségével kellett fellelniük a Katonai Emlékpark területén a szervezők által kijelölt ellenőrző pontokat a megfelelő sorrendben, s közben meg kellett találniuk a térképen elrejtett hibát is a maximális pontszámért.

Az adatok egyeztetését követően megkapták az ellenőrző pontokon használandó chipkártyát – ezt rendszerint a család legfiatalabb tagja rögtön a nyakába is akasztotta, jelezve ezzel is, ki a vezető -, majd rövid taktikai megbeszélés után már indulhatott is a verseny. Mindenki, minden család az idővel és önmagával versenyzett, miközben felfedezték a KEMPP titkait, betekintést nyertek az egyes kiállítótereken a Magyar Honvédség 171 éves történelmébe, hiszen minden regisztrált család összes tagja díjmentes belépőjegyet kapott az induláskor, mellyel minden kiállítás, múzeumi egység és attrakció díjmentesen volt látogatható számukra.

A gyönyörű tavaszi időjárásban a mintegy másfél kilométeres táv megtétele általában egy óra alatt sikerült, mely azt jelzi, hogy nem a sebességre, hanem a kiállítóterek megtekintésére helyezték a hangsúlyt a résztvevők.

A táv teljesítését követően minden résztvevő megkapta a rendezők által biztosított étel és italcsomagot, átvehette megérdemelt ajándékát. A családok többsége – általában a legkisebbek unszolására – a verseny végeztével sem indult pihenni, vagy haza, hanem visszatértek a számukra legizgalmasabb, legérdekesebb kiállítási tárgyakhoz.

Az idei esztendőben ez volt az első családi nap a KEMPP-ben, de a siker után egészen biztos, hogy nem az utolsó!

/bedő/