Összefoglaló a „Huszárgyerek, huszárgyerek…” – Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatról

2018-07-12

Összefoglaló a „Huszárgyerek, huszárgyerek…” – Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatról

ÖSSZEFOGLALÓ A
„HUSZÁRGYEREK, HUSZÁRGYEREK…”
KÁRPÁT-MEDENCEI GYERMEKRAJZPÁLYÁZATRÓL

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület összefogásával, 2018-ban is –immár hatodik alkalommal – megrendezésre került a hadtörténelmi alapú gyermekrajzpályázat.

A januárban, a Magyar Kultúra Napján elindított felhívásunk hatására, számtalan településen, iskolában, alkotóközösségben és családban indult meg a munka, melynek eredményeként 2.236 alkotás készült el, s jutott el a szervezőkhöz, melyek elkészítésében – a csoportos alkotás lehetőségével élve – összesen több mint 2.700 gyermek vett részt, s munkájukat pedig több mint 250 pedagógus segítette.

Ez alkalommal is méltán nevezhetjük Kárpát-medenceinek a pályázatunkat, hiszen alkotások több mint egyharmada érkezett Erdélyből és a Partiumból, s a Délvidéken, Felvidéken és Kárpátalján is rajzszereket ragadtak a fiatalok, illetve hazánk 17 megyéjéből küldtek pályamunkákat.

Több mint száz településről érkeztek rajzok, s ebben az esztendőben mintegy harminc új település is megjelent a látókörünkben.

Összességében igazán lélekemelő, hogy egy civil kezdeményezés hatására, ilyen sok gyermek és őket segítő felnőtt vett részt aktívan a pályázatunkban, s ezzel együtt a Kárpát-medence szinte minden szegletében, számtalan településen, iskolában, közösségben és családban foglalkoztak nemzetünk hadtörténelmével, s annak legismertebb és legmagyarabb fegyvernemével, a huszársággal.

A magyar hadtörténelem emblematikus alakja, a huszár, számtalan formában, ötletes alkotási módszerekkel jelent meg a gyermekrajzokon, melyekből – az eredményhirdetésekkel együtt – nagyszabású kiállításokat rendeztünk Nagyváradon és Székesfehérváron.

Május 4-én, a Festum Varadinum kulturális fesztivál keretében, a Nagyváradi Vár adott helyszínt a kiállításunknak, melyen 854 alkotást tettünk láthatóvá. A kiállítás-megnyitóval együtt rendeztük meg, az elsősorban Partiumi és Erdélyi díjazottaink számára, az ünnepélyes eredményhirdetést, melyen Biro Rozália fővédnök asszony, az RMDSZ parlamenti képviselője, valamint Pásztor Sándor fővédnök úr képviseletében megjelent Szabó József megyemenedzser úr, Székesfehérvár Megyei Jogú Város képviseletében Deák Lajosné képviselő asszony, a rajzpályázat védnöke, valamint a szervezők nevében Kecse Gabriella a Tanoda Egyesület elnök-asszonya és Dr. Görög István úr, a HTBK Székesfehérvári Szervezete elnökhelyettese adták át a díjakat. A rendezvény bevezetéseként a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar térzenéje köszöntötte a mintegy kétszáz fős közönséget.

A nagyváradi eredményhirdetést követően, a Nagyváradi Filharmónia épületében került kiállításra az a tablósor, mely a 2013-ban elindított, s azóta évente ismétlődő rajzpályázatainkat és kimagasló eredményeinket mutatja be. Ez az összefoglaló kiállítás már bemutatásra került a Katonai Emlékparkban, a Honvédelmi Minisztériumban és a Székesfehérvári Városházán is, s reményeink szerint még sok helyen kerülhet bemutatásra és hirdetheti a nemzetünk fennmaradását biztosító jövő generáció hadtörténelmünk iránti érdeklődését, lelkesedését.

A székesfehérvári eredményhirdetésre és kiállítás megnyitóra – a Nemzeti Összetartozás Napja – szellemében, június 8-án, a város legpatinásabb épületében, a Szent István Művelődési Ház, Szent István termében, mintegy 250 fő – kárpátaljai, felvidéki és hazai díjazott – jelenlétében került sor. A rendezvényt a Gyergyószentmiklósról és Szigetszentmiklósról érkezett diákok műsorai tették tartalmasabbá és színesebbé. Az eseményt Spányi Antal megyéspüspök úr, a rajzpályázataink fővédnöke nyitotta meg és méltatta a kezdeményezésünket, s annak az eredményeit. A rendezvényen megjelent Deák Lajosné képviselő asszony, védnök, Dr. Szeles Péter úr, védnök, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Schmidt Zoltán vezérőrnagy úr, valamint több zsűritag is.

A rendezvény alkalmából több mint 500 gyermekrajz díszítette az épület lépcsőházát, valamint a szép termet.

A szervezők ismét „Aranyceruza”, Ezüstceruza” és „Bronzceruza” díjakat adtak át, kiegészítve számtalan különdíjjal is, melynek eredményeként Nagyváradon és Székesfehérváron is mintegy 140-140 díj került átadásra. Egyedi tervezésű köszönő emléklapot kaptak a legaktívabb tanintézmények, valamint a szervezők valamennyi alkotó gyermek és felkészítőik számára egyedi emléklapot készítettek és juttatták el nekik.

Júniusban Pákozdon, a Katonai Emlékparkban került kiállításra a pályamunkák egy része, s a jövőben is keressük a lehetőséget, hogy az elmúlt hat évet összefoglaló anyagot, valamint a 2018. évi rajzpályázatunk legszebb alkotásait minél több helyen bemutathassuk.

A pályaműveket itt lehet megtekinteni!

A díjazottak neveit itt elérheti!