Háborúról és békéről – ma

2016-06-05

Háborúról és békéről – ma

Magyar, Fejér megyei küldöttség a NATO központban

Székesfehérvár – Húsz fős magyar küldöttség, benne tizenhatan Fejérből, Székesfehérvárról utazott Brüsszelbe. A NATO meghívásának tettek eleget, és a szervezet életébe nyertek bepillantást.

A NATO a fehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezetét hívta meg, ez indokolta a Fejér megyeiek nagy létszámát. De ott volt a csapatban a Magyar Védelmi Szövetség elnöke, a Magyar Atlanti Tanács tagja, Orosháza, Baracs és Lajoskomárom polgármestere, a Várszövetség Nagyvárad, és a magyar gazdasági élet számos  képviselője is. A Karsai Béla által vezette társaság hétfőn késő este érkezett meg és foglalta el szállását Monsban. Másnap reggel csatlakozott hozzájuk a székesfehérvári múlttal rendelkező Tömböl László nyugállományú vezérezredes. Az ő vezetésével megismerkedtünk a Székesfehérvár nagyságú várossal, megcsodáltuk építészetét, a Szent Voudru és Szent Erzsébet székesegyházat, templomot. Utóbbinak van magyar vonatkozása, két ősi magyar zászlót is felfedezhettünk a káprázatos díszítésű falakon.

Délután a SHAPE, azaz a Szövetséges Műveleti Parancsnokság székhelyén, szerdán Brüsszelben a NATO politikai központjában előadóink bemutatták a NATO szervezeti felépítését. A SHAPE főparancsnoka irányítja a Szövetség katonai műveleteit a parancsnokságokon keresztül. A SHAPE felügyel, megfigyel, de a politika és a nemzetek tehetnek sokat a közelgő események, veszélyek megelőzése, elhárítása érdekében. Megtudtuk: a migráció a NATO-n belül is nehéz kérdés, és az Európai Unióval közösen kell foglalkozniuk ezzel, mert a politikának, a diplomáciának kell ezt elsősorban megoldania, és nem a katonáknak. E helyzet új stratégiai kihívást jelent, szükség van a párbeszédre Oroszországgal. Másnap a lapunk által feltett kérdésre megtudtuk, az úgynevezett hibrid – nem hagyományos – hadviselésben jelenleg az oroszok lépéselőnyben vannak, de készülnek a tervek, és apró lépésekkel haladnak előre. Nagy jelentőséget tulajdonítanak az oroszokkal való párbeszédre. Ami a magyarokat illeti: Monsban 7 fő képviseli az országot, ám a különböző szinteken, béketámogató műveletekben majdnem 1000 fő dolgozik a szervezetben. Házigazdáink elmondták: jó dolog itt katonának lenni, a NATO-ban elismerik a képességeiket, felkészültségüket. Kíváncsiak voltunk, Monsban miként élték meg a brüsszeli terror eseményeket?

-Akik bent élünk, azóta kevesebbet járunk ki, bár sok gyerek a városban lévő iskolákban tanul. Közösen figyelünk egymásra, kevesebb partit rendezünk, a zárt területünket civil ruhában hagyjuk el, és a korábban NATO munkánkat jelentő gépkocsi rendszámunkat is lecserélték – mondta Miroszlav Lengyelországból, aki az egyik házigazdánk volt.

Aztán hazajöttünk, biztonságban. Mert a biztonság a legfontosabb!

Silye Sándor