A negyedik gyermekrajz fesztivál sikere

2016-06-05

A negyedik gyermekrajz fesztivál sikere

Az Én váram, az én hazám téma szép rajzokat ihletett.

Nagyvárad után pénteken Székesfehérváron rendezték meg az “Én váram az én hazám” gyermekrajz pályázat magyar eredményhirdetését. A Szent István terem ismét megtelt rajzolni szerető gyerekekkel, tanárokkal, akik esetében a várak és a haza szeretetéről is beszélhetünk. De jöttek apróságok Gyergyószentmiklósról és Nagyváradról is, hogy aztán a vendéglátókkal közösen megünnepeljék a Nemzeti Összetartozás Napját. Mint Oláh Lászlótól, a pályázat „atyjától” megtudhattuk, 1349 rajz érkezett, amelyet 1553 gyermek alkotott, mivel lehetőség volt a közös munkára is, maximum 4 fős csapatok versenghettek. Hatszáz mű Erdélyből, és a Partiumból érkezett, de jöttek rajzok Szlovákiából, Horvátországból, míg Magyarország minden tájáról 100 iskola kapcsolódott a felhíváshoz. Közel 70 magyar vár rajzolódott ki a gyerekek ceruzája, vagy ecsete alatt, de volt, aki számítógépes grafika segítségével alkotta meg művét.

A nagyváradi és a fehérvári eredményhirdetés alkalmával több, mint 140 díjat adtak ki, ebből Aranyceruza elismerést 20 gyerek kapott. Mivel a rajzok soknak, az arany, ezüst és bronzceruzák kevésnek bizonyultak, így különdíjakat is kiosztottak. De minden diákot, aki alkotott, Emléklap emlékeztet majd a munkásságára.

Székesfehérvár 10 különdíjat ajánlott fel, és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága is különdíjakkal ismert el néhány munkát. Aranyceruza díjazott Fejér megyéből hat gyerek lett, ők Ocsenás Gergely (Bory Jenő Általános Iskola), Lakó Noémi (Táncsics Mihály Általános Iskola), Tiger Kira (Székesfehérvár), Kostjak Ignác (Pákozd), Körmendi Ádám és Nyári Márk (Cecei Általános Iskola Alsószeniváni tagozata).

A pályázat sikeres volt, 8 zsűritag több ezer órán keresztül dolgozott, értékelt, de a kiállítások megrendezése is sok időt vett igénybe.

De megérte! Búcsúzóul mi mást mondhattak volna, mint azt, hogy: jövőre, veletek, ugyanitt!

Silye Sándor