2013. január 12. – egy álom beteljesült

2013-01-16

2013. január 12. – egy álom beteljesült

Az ünnepi pillanatot egy 15 éve megfogalmazott szándék, határozott törekvés és másfél évtizedes kemény munka előzte meg, melynek motorja a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete volt. A civil szervezetünk már megalakuláskor határozott célként jelölte meg a honvédelem össztársadalmi ügye támogatását, a hadtörténelem népszerűsítését, a katonai hagyományok ápolását és az ifjúság hazafias-honvédelmi nevelésében való aktív részvételt. A célunk érdekében végzett tevékenységünk kapott – tízezrek által igazolt – pozitív társadalmi visszajelzést, amikor 15 évvel ezelőtt, a Pákozd-Sukorói csata 150. évfordulójára rendezett programunkra olyan sokan kilátogattak. Ekkor határozta meg a további irányt és tennivalókat Dr. Gyuricza Béla tábornok úr, a szervezetünk akkori, s azóta örökös elnöke. Tábornok úr hatalmas tudása és tapasztalata stabil alapját adta annak az útnak, melyen a baráti körünk a következő években tovább haladt. Warvasovszky Tihamér, Dr. Karsai Béla és Dr. Cser-Palkovics András elnökök vezetésével egyre jelentőségteljesebbé és tartalmasabbá vált az a terület, mely mára Nemzeti Emlékhellyé fejlődött.
A 2002-ben alakult Emlékhely Bizottsággal együttműködve tovább folytattuk a terület fejlesztését, majd az elmúlt évek pályázati lehetőségeivel élve eljutottunk odáig, hogy az 1998-as elhatározás Katonai Emlékparkká érett. A csodás földrajzi környezet, az igényesen kialakított terület és a honvédelmi eszméhez kapcsolódó tartalom, egyre gazdagodó programkínálattal vált teljessé. 2010 tavasza a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) ünnepélyes avatását hozta számunkra, s nem csak öncélúan nekünk, hanem annak a több mint húszezer látogatónak, akik évente ellátogattak a parkba. Nagy sikerként éltük meg azt a napot, de tudtuk, hogy nem állhatunk meg, nem dőlhetünk hátra, hiszen a másfél évtizede meghatározott célok változatlanul fontosak, aktuálisak, s azok támogatása érdekében  ovább kell dolgoznunk.
A folytatás újabb – sokszor erőn felüli – munkát jelentett, de a Baráti Körünk aktivistái és a KEMPP munkatársai végigvitték a szándékot és a közös tevékenység meghozta a sikert is. Azt a sikert, melyet két mutatóval is értékelhetünk. Az egyik mutatót a látogatók száma, visszajelzéseik és a rólunk alkotott véleménye adja, a másikat pedig az Országgyűlés döntése, mely a Nemzeti Emlékhellyé jelölést eredményezte.
Így juthattunk el 2013. január 12-ig, amikor hivatalos ünnepség keretében avathattuk fel a Nemzeti Emlékhelyet jelölő sztélét. Vargha Tamás úr, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, L. Simon László úr, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kultúráért felelős államtitkára, Dr. Benkő Tibor vezérezredes úr, a Magyar Honvédség, Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Prof. Dr. Szakály Sándor úr, egyetemi tanár, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja leplezte le azt az emlékoszlopot, melyre Dr. Görög István úr, a Katonai Emlékpark ügyvezetője, a Baráti Körünk első-alelnöke vonta fel a nemzeti lobogót.
A közel 500 vendég velünk együtt örült, s szinte egyszerre vert a szívünk. Egyszerre voltunk büszkék az avatáskor, egyszerre szorult össze a szívünk, amikor a 70 évvel ezelőtti doni tragédiára emlékeztünk, együtt éreztük a téli napsütés erejét, hiszen még az időjárás is az ünnepi arcát mutatta.
Tíz egyforma emlékoszlop jelöli hazánkban a Nemzeti Emlékhelyeket. De mégsem egyformák. Van egy, ami nekünk sokkal szebb, számunkra sokkal többet jelent: a pákozdi. Az a mienk! A mi törekvéseinket tükrözi vissza, s számunkra határozza meg a kötelességünket, a további feladatainkat.
Köszönjük MINDENKINEK, aki hozzájárult a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely kialakításához, tartalommal és programokkal való megtöltéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez, s kérünk MINDENKIT, hogy a jövőben is segítse tevékenységünket.
Egy álmunk teljesült, de helyébe újabb lépett: szakszerűen, elhivatottan, hatékonyan és eredményesen kívánjuk folytatni a honvédelem támogatását, a katonai hagyományok és értékek bemutatását, ápolását, a hadtörténelem népszerűsítését, a katonakultúra terjesztését, a gyermekek és fiatalok hazafias- honvédelmi nevelését. Ennek érdekében működtetjük, fejlesztjük és bővítjük a nemzetünk katonai emlékhelyét. Számunkra ezt jelképezi a sztélé.
[Not a valid template]