Évzáró est elismerésekkel

2010-12-26

Évzáró est elismerésekkel

A Helyőrségi Zenekar nyitányában majd Schnee Helga, a Székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulójának szavalatában gyönyörködhetett a hallgatóság szervezetünk hagyományos évzáró estjén, december 11-én, a város Helyőrségi Művelődési Otthonának színháztermében.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör, tagságával jelentős munkát végezett az elmúlt tíz esztendőben – Karsai Béla egyesületünk ősszel megválasztott új elnöke köszöntötte ezekkel a szavakkal a résztvevőket. Beszédében a szervezet tevékenységét párhuzamba állította a civil alapítású Nobel-díjjal, ahol a tudományos munkáknak adnak reputációt. A fehérvári szervezet pedig – a hasonlattal élve- az őt környező társadalom felé.
– Büszkék lehetünk a HTBK- székesfehérvári szervezetére, és a keretei között elvégzett munkákra – folytatta – vagyis, a honvédség és a társadalom közötti barátság további elmélyítésére tett erőfeszítésekre. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az építkezés az elkövetkezendő évtizedben is folytatódni fog az ész-értelem-logika hármas egységének jegyében.
Végezetül George Washington, egykori amerikai elnök gondolatait idézte fel, amelyben arra utalt, hogy csata előtt a patkószöget szakszerűen kell beverni. Mert ha a patkószög kiesik, elvész a patkó, s ha elvész a patkó, elvész a ló is. Ha elvész a ló, elvész a huszár, s ha elvész a huszár, végül elveszik a csata is. Azaz, a gondos és aprólékos együtt gondolkozás továbbra is kiemelt célként kell, hogy szerepeljen a szervezet életében, amely mára Székesfehérvár meghatározó egyesületévé fejlődött.
Ezt követőn Halmos János nyugállományú ezredes énekművész műsorát hallhatták a vendégek, majd az est második részében a Székesfehérvári Honvéd Helyőrségi Zenekar koncertje tette feledhetetlenné az évzárót, Ruff Tamás százados-karnagy vezényletével. A zenekar elsőként karácsonyi hangulatú muzsikát varázsolt a színházterembe, majd a zenészek bizonyították, hogy a klasszikus művek mellett a modern stílus sem áll tőlük távol, sőt. A performance-okkal tarkított előadásban Mukk Ferenc és Tedd Huggens műveiből is megszólaltattak egy “csokorra valót”.
Az est végén a HTBK tevékenységének segítéséért, munkájuk elismeréseként ajándéktárgyakat vehettek át:
Dr. Vizi László, a Kodolányi János Főiskola főtitkára; Román Károly, tanár; Kovács Endréné, tanárnő; Danka Attila, grafikusművész; Takács János, Pákozd község polgármestere; Kisteleki Péter, a Vadex Zrt. vezérigazgatója; Emmerlingerné, Köhler Marietta, a Vadex Zrt. munkatársa; Dr. Molnár Ferenc, a Pillars Kft. ügyvezetője; Dr. Szabó József János, hadtörténész; Rangel István; Buga László, a HM Térképészeti Nkft. vezetője; Geiszt Attila, a K&H bank fiókvezetője; Tál Ferenc, a Kompenzáció Kft. ügyvezető igazgatója; Prof. Berek Lajos szobrászművész; Dr. Szunai Miklós, Ökucentrum.

Szöveg: Szűcs Gábor