Felavatták Pákozdon a honvédség történelmi eseményeit bemutató emlékparkot

2010-03-28

Felavatták Pákozdon a honvédség történelmi eseményeit bemutató emlékparkot

Az 1848-as forradalom és szabadságharc katonáinak emléket állító obeliszk környezetében az elmúlt évtized során példás civil-társadalmi összefogással emlékparkot alakítottak ki.
A létesítmény megálmodóinak szándéka szerint a park és a benne megépített több emlékpont segítséget nyújt a látogatók számára megtekinteni azokat a katonai körülményeket, amelyek bemutatják a magyar katonaság egykori és jelenlegi szerepvállalását, tevékenységét.
A tervezők szándéka szerint a 1,6 hektáros területen megvalósított, korszerű látványelemekkel tarkított pontokon megelevenednek az elmúlt korszakok pillanatai: a korábban élt állampolgár hogyan szolgálta a hazát, és miként volt képes esküjéhez híven hősiesen helytállni.
Több „korszakelem” segítségével épült fel egy olyan szellemi ív, amely 1848. szeptember 29-i Pákozd- sukorói csatától kezdődik és átöleli a történelem 160 évét. Köztes időben pedig részletesen „beszámol” az első és második világháború eseményeiről, a 136 év sorkatonaság idejéről, életképek, valósághű technika, szemléltető eszközök, információs táblázatok segítségével. Napjaink katonaságát és békefenntartói szolgálatát bemutató kiállítás az új, felavatott épületben kapott otthont.
– Bár Pákozd két győztes csatát is magáénak tudhat, mégis az 1848. szeptember 23-i győzelem tette emlékezetessé a település nevét – mondta köszöntőjében Takács János, Pákozd polgármestere.
Már régi terv, hogy az emlékhely mind színvonalában, mind mondanivalójában méltó környezetet kapjon. Az ügy élére a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) emlékhely bizottsága állt. A polgármester kijelentette, az európai viszonylatban tekintve is egyedül álló emlékpark létrejötte Pákozd harmadik győztes csatája.
A Fejér megyei közgyűlés elnöke, Dr. Balogh Ibolya köszöntőjében arról szólt, Pákozd sokáig az 1848-49-es szabadságharc talán legdicsőbb helyszíneként, honvédek hősiességének tanúhelyeként élt nemeztünk emlékezetében. Legyen szó 1848. győzelmes seregéről, az aradi mártírokról, a lövészárkokban sínylődő bakákról, vagy napjaink válságövezeteiben életüket kockáztató békefenntartókról – az elesetteknek méltó emléket kell állítani.
– Itt állva elégedetten tekinthetünk körbe. Messzire jutottunk az Emlékhely Bizottság 2002-es megalakulása óta. A kormányzatok, az állami és civil szervezetek elhatározása mint egy mag, megeredt ebben a vérrel öntözött földben, tovább növekedett, hogy végül egy elmélkedésre szolgáló ligetté nemesedjen – hangsúlyozta az elnök asszony.
Végül Fejér megye és Pákozd önkormányzata a HTBK székesfehérvári szervezetével közösen megtette az utolsó lépést, megalakítva a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit kft.-t.
– Én egy fegyverek nélküli világra vágyom – hangsúlyozta, hozzátéve, tudja, ez az idő még messze van. Amíg eljön az idő, kellenek a katonák, és sajnos biztosan lesznek még áldoztok is – mindannyiunkért.
Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, a HTBK elnöke köszöntőjében elmondta, nagyon sokszor érte az a megtiszteltetés, hogy az egykori csatamezőn mondhatott ünnepi beszédet. Ma is ünnepelni jöttünk az 1848-as forradalmat, egyúttal emlékezni a márciusi fiatalokra, akik közül többen is helyt álltak Pákozdon, példát adva a hazaszeretetről.
Emlékeztetett: a hit, a lelemény nem csak a harcban nélkülözhetetlen, hanem a békés hétköznapokban is. Tizenkét esztendeje a gyönyörű környéken egy lepusztult múzeum és egy megtépázott emlékmű hirdette történelmünk egy dicső korszakát.
– Jól emlékszem, amikor a 150. évfordulóra készülve az emlékbizottság akkori elnökeként mennyi kérdéssel kellett szembenézni. Voltak, akik ezt a történelmi helyszínt nem tartották fontosnak, a többség azonban az emlékek ápolást, a folyamatos támogatták. Nekik lett igazuk, hiszen az emlékhely egy széles összefogással 2002-re megújult. Mára az összefogás és az Európai Uniós támogatás eredményeként új minőség és új név jöhetett létre: Katonai Emlékpark Pákozd, azaz a KEMPP.
Warvasovszky Tihamér arról is beszélt, a pákozdi önkormányzattal megkötött konzorcium keretében jelentős önerőből, és a magyar honvédség folyamatos támogatásával válhatott valóra a létesítmény. És ez még nem a végállomás, hiszen remények szerint új fejezet kezdődhet el az ifjúság hazafias nevelése érdekében Pákozd szellemi központtal. A helyszín megérdemelné, hogy nemzeti emlékhellyé nyilvánítsák, ennek érdekében interpellációt is benyújtott 2008-ban a parlamentben, és bízik abban, hogy ezt a célt elősegítő törvény hamarosan megszületik.
Ecsődi László országgyűlési képviselő a Közép-Dunántúli regionális Fejlesztési Tanács Tagja beszédében kiemelte, a Pákozd-Mészeg hegyi Történeti Tematikus út beruházásának önköltsége 261,2 millió forint tett ki, pályázaton pedig 220, 9 millió forint sikerült elnyerni. A projekt a Mészeg-hegyi katonai emlékhelyet, a Sukorói haditanácsnál kialakítandó emlékpontot és a pákozdi obeliszk felújítását foglalta magába.

– Batthyány Lajos miniszterelnök hívó szavára megalakuló magyar honvédség első győzelmes ütközetét Pákozd-Sukorón 162 évvel ezelőtt megvívó honvédség mára a magyar nemzet biztonságát, szuverenitást és szabadságát biztosító intézménnyé vált – ezeket a gondolatokat Szekeres Imre miniszter fogalmazta meg. A honvédelmi tárca vezetője avatóbeszédében elmondta: az emlékhely a katonákról szól, az emlékezés azonban az egész nemzeté, hiszen az emlékpark 1848-tól egészen napjainkig felöleli a történelmi múlt azon valamennyi örökségét, amely a magyar honvédséget jelenti.
Az ünnepi beszédeket követően a nemzeti színű szalag átvágásával és az új múzeumi épület megnyitásával az emlékpark hivatalosan is megnyílt és a Velencei-tó lankáinál elterülő festői környezetben várj a látogatóit.

– Szűcs Gábor-